Nieuwbakken Vlaams minister van Energie, Klimaat en Omgeving Zuhal Demir (N-VA) verklaarde tegenover Radio 1-programma ‘De ochtend’ dat de Vlaamse regering niet wil dat de energiefactuur verder stijgt. Een daling kan ze evenwel niet beloven. “Je mag de mensen geen blaasjes wijsmaken”, klinkt het bij Demir.

De Vlaamse energiefacturen zijn bij de hoogste van Europa. Dat heeft een aantal redenen. Ten eerste moeten we veel energie invoeren en zorgen dure intercommunales voor stevige netwerkkosten. Daarnaast betalen we ook het hoogste BTW-tarief op energie: 21%, wat hetzelfde tarief is als voor luxeproducten zoals sigaren en whisky. Dat terwijl kranten genieten van een 0%-tarief. Daarbovenop kwam (tijdelijk) de illegaal verklaarde maar nooit terugbetaalde Turteltaks en zogenaamde ‘openbaredienstverplichtingen’ (ODV’s). Dat zijn allerlei technische verplichtingen, sociale maatregelen en ecologische ingrepen (zoals de groenestroomcertificaten) die de overheid wil organiseren, maar niet zelf wil betalen.

Daling energiefactuur? “Je mag de mensen geen blaasjes wijsmaken”

Een daling van de energiefactuur zit er volgens experts niet in. De reden? Haalt de Vlaamse regering de extra kosten uit de factuur, dan komen ze in de – al rode – begroting terecht. Ook Demir kan een daling van de energiefactuur niet beloven. “Sta mij toe om daar nu geen uitspraken over te doen. Je mag de mensen geen blaasjes wijsmaken. Ik ga geen beloftes doen op dit moment”, verklaarde ze in Radio 1-programma ‘De ochtend’.

Wel willen de Zweedse partijen volgens de N-VA-minister de factuur “niet verder [laten] stijgen”. “Aan de ene kant, zegt de oppositie, moet je gigantisch grote klimaatambities hebben en aan de andere kant moet je toezien op die betaalbaarheid. Ik zal in mijn beleid op beide moeten letten. Ik ga de komende maanden proberen een totaalvisie te maken: hoe kan ik dat managen?”, klinkt het.

Daarnaast beïnvloeden federale materies – zoals bijvoorbeeld het btw-tarief – de hoogte van de energiefactuur. “Ik zal als een waakhond klaar staan wat die Vlaamse component binnen de energiefactuur betreft. Maar waar ik mij heel veel zorgen over maak, is wat er federaal gaat gebeuren. Als ik zie dat de paarsgroene partijen uit die kerncentrales willen stappen en gascentrales willen bouwen. Wie gaat dat betalen? Dat is een gigantische factuur. Dan komt men mij natuurlijk wel tegen als Vlaamse minister”, stelt Demir.

Lees meer:

Hier komt 329 euro op uw energiefactuur vandaan