Vandaag komen, zo weet De Morgen, de onderhandelaars samen om de verdeling van de ministerposten te bespreken. In totaal vallen er zo’n tien mandaten te verdelen: negen ministerposten en de voorzittershamer van het Vlaams Parlement. Een belangrijke vraag daarbij is wat CD&V-kopstuk Hilde Crevits zal doen. Immers, kiest Crevits voor de Vlaamse regering, dan kan bij de christendemocraten de voorzittersstrijd losbarsten.

Hoewel er officieel nog niets is gezegd over de verdeling van de mandaten, staan de contouren al vast. Zo komen er opnieuw negen Vlaamse excellenties. Door het systeem-D’Hondt, dat grote partijen een voordeel geeft, krijgt de N-VA vijf van de negen ministerposten. Open Vld en CD&V moeten tevreden zijn met twee ministers. Wel krijgen de christendemocraten, met het voorzitterschap van het Vlaams Parlement, nog een ‘troostprijs’. 

De Vlaams-nationalisten zullen als eerste hun keuze mogen maken en claimen – evident – als grootste partij het minister-presidentschap, iets wat Jan Jambon zal invullen. Vervolgens kan CD&V een keuze maken. Volgens De Morgen zullen de christendemocraten wellicht opteren voor het departement Welzijn, iets wat kopstuk Hilde Crevits eventueel zal invullen. Nadien heeft de N-VA de keuze tussen enerzijds Onderwijs en anderzijds Integratie. Opteren de Vlaams-nationalisten niet voor Integratie, dan zal de post naar de liberalen gaan. Dit bevat een risico voor de Vlaams-nationalisten. Zo zou de links-liberaal Bart Somers mogelijk op Integratie komen te zitten. 

Voor een aantal N-VA’ers is dit volgens De Morgen te riskant. Zo circuleert de naam van Zuhal Demir voor dit departement. Ben Weyts is een ander N-VA-kopstuk dat zeker tot de Vlaamse regering zal toetreden.

Vraagtekens bij de christendemocraten

De meeste vraagtekens vallen te plaatsten bij de christendemocraten. Zo is het de vraag of kopstuk Crevits opnieuw in de Vlaamse regering zal zitten. Is dit immers het geval, dan zal de voorzittersstrijd losbartsten. Zo verklaarde bijvoorbeeld Hendrik Bogaert dat, mocht Crevits kandidaat zijn, hij niet deel zou nemen aan de voorzittersverkiezingen. “Ik heb de eer gehad mee te schrijven aan het regeerakkoord. Als je mij vraagt of ik het zie zitten om die maatregelen uit te voeren, dan is het antwoord ja”, klonk het gisterenavond in VRT-programma ‘Terzake’ bij Crevits. 

Lees meer:

Jambon I: Geen besparing op de postjes