Kandidaat-voorzitter bij CD&V Walter De Donder trekt zijn campagne in tweede versnelling in wat lijkt op een duidelijk manoeuvre om zich te onderscheiden van de andere kandidaten. “Er zijn wijken in Antwerpen die volledig ontvolkt zijn van onze eigen mensen en die ingenomen zijn door andere groepen”, zo zegt De Donder in een rechtse videoboodschap die hij op zijn Twitterpagina plaatste. En niet alleen in Antwerpen, maar ook in Brussel is dat “een stevig probleem”. De reacties zijn gemengd.

Walter De Donder heeft in één eenvoudige handeling zijn kandidatuur beduidend meer profiel gegeven binnen CD&V. “Ik kom vaak in Antwerpen. Daar zijn een aantal regio’s zwaar getroffen door migratie. Dat is allemaal een beetje fout gelopen”, vertelt hij in een nu al omstreden video die hij dinsdagavond online plaatste. “De grote fout die we gemaakt hebben vanaf 1994, de zogenaamde eerste zwarte zondag, is dat men het dan heeft ontkend. Men dacht dat het niet aan de orde was en dat het multiculturele voorrang had. Iedereen omarmen was het idee. Men heeft dan op het terrein gezien dat dat niet werkt.”

De Donder over migratie: “Het grootste probleem is dat het probleem wordt ontkend”

De Donder wil duidelijk taboes breken en in één beweging het migratiethema ook eigen maken aan CD&V. “Het grootste probleem van een probleem is niet dat het probleem er is, maar wel dat het wordt ontkend. De beleidsmensen hebben altijd ontkend dat er een probleem is. Er zijn wijken in Antwerpen die volledig ontvolkt zijn van onze eigen mensen en die ingenomen zijn door andere groepen. Dat is ook in Brussel een stevig probleem.”

De acteur – bekend van rollen in Kabouter Plop en in Samson & Gert – en daadwerkelijke burgemeester van Affligem gebruikt bij zijn rede een metafoor. “Als ik thuis een logeerkamer zou hebben die leeg staat, dan ben ik bereid om tegen iemand die geen dak boven zijn hoofd heeft te zeggen: ‘Kom je mag bij mij logeren. Een tijdje. Ik zal je onderdak geven’. Die mag zich bij mij een douche nemen en een boterham eten. Die mag daar genieten van het leven”, zo luidt het alsnog. “Maar als die op een bepaald moment tegen mij komt zeggen: ‘Ik heb nog wat familie die ik graag zou overbrengen’ […] [en] als die groep in mijn woning op een gegeven moment tegen mij begint te zeggen wanneer ik mijn licht moet uitdoen, wanneer ik moet gaan slapen, wanneer ik mag vertrekken, naar welk programma ik op mijn televisie moet kijken enzovoort. Dan denk ik dat je die groep moet uitnodigen en moet zeggen: ‘Jongens, we moeten even praten. Dit gaat niet’.”

Kritiek voor ‘Plop’, maar wint hij hiermee geen ‘unique selling proposition’ binnen CD&V?

In zijn video gebruikt De Donder ook een aantal termen die verdacht veel lijken op terminologie die frequent gebruikt wordt in rechtse en Vlaams Belang-middens zoals “onze eigen mensen” (cfr. ‘onze mensen’ bij Vlaams Belang) en “wijken in Antwerpen die volledig ontvolkt van onze eigen mensen en die ingenomen zijn door andere groepen” (cfr. de term ‘omvolking’ die bijvoorbeeld Kamerlid Dries Van Langenhove veel hanteert).

(Lees verder onder de tweet.)

De Donders speech kon dan ook direct rekenen op kritiek vanwege ‘the usual suspects’. Zo was DM-journalist Joël De Ceulaer er twee minuten nadat het item verscheen in Het Laatste Nieuws er als de kippen bij om op Twitter te vragen: “Onze eigen mensen’, wie bedoelt u daarmee?”. Anderen noemen De Donders spreekbeurt dan weer “walgelijk” en “racistisch”. De kandidaat-CD&V-voorzitter krijgt echter ook veel bijval. “Volledig gelijk”, zegt iemand. En “nagel op de kop”, schrijft een ander. Verschillende Vlaams Belang-kopstukken spraken ook reeds hun steun uit.

In ieder geval heeft De Donder zich met de video duidelijk onderscheiden van de andere kandidaat-voorzitters bij CD&V. Kandidaat-voorzitter Sammy Mahdi zei in een interview met SCEPTR dan wel dat de CD&V ideologisch-inhoudelijk scherper moest worden en raakte ook al migratie-thema’s aan zoals strengere gezinshereniging, maar andere kandidaten zoals Christophe Vermeulen, Raf Terwingen en Joachim Coens schuwen allemaal een shift terug naar rechts en noemen de links-rechts-breuklijn ‘achterhaald’.