Het drama in het Verenigd Koninkrijk, waarbij de lichamen van 39 Chinese migranten in een vrachtwagen werden gevonden, zorgde voor een bits debat in de Kamer. Zo verweet ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken, Pieter De Crem (CD&V), voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) en minister Jan Jambon te weinig te hebben ondernomen tegen mensensmokkelaars. “Waar waart ge op het moment dat ge het kon doen?”, sneerde De Crem volgens VRT NWS naar de Vlaams-nationalisten.

Woensdag vond de Britse politie 39 lijken in de container van een vrachtwagen. Deze kwam oorspronkelijk uit Bulgarije. Verder heeft het drama een Belgische link. Zo werd de vrachtwagen via de haven van Zeebrugge naar Engeland gebracht. Volgen De Crem deed de N-VA – en Francken en Jambon in het bijzonder – niet voldoende aan de problematiek. “Ik zou willen zeggen aan degenen die gedurende 4 à 5 jaar verantwoordelijkheid hebben genomen: ‘Waar waart ge?’”, sneerde De Crem in het voor de rest serene debat.

De Crem daarentegen nam als minister in lopende zaken, althans naar eigen zeggen, wel voldoende maatregelen. “Wat heb ik moeten doen, toen ik het departement (Binnenlandse Zaken, n.v.d.r.) begin december aantrof? Personeel verplaatsen van andere diensten naar de provincie West-Vlaanderen”, citeert VRT NWS de christendemocraat. “Ik heb in Zeebrugge middelen vrijgemaakt voor scanners en controles, en dat heeft u met N-VA niet gedaan”, sneerde De Crem naar de Vlaams-nationalisten.

Francken: “Deal met het VK is cruciaal”

N-VA-kopstuk Theo Francken omschrijf tegenover Villa Politica de uithaal van De Crem als “niet netjes”. “We hebben hier het tragische sterfgeval gehad van het jonge meisje Mawda. Toen is er hier – ook door Servais Verherstraeten (CD&V-fractieleider, n.v.d.r.) – opgeroepen tot sereniteit. Dat is dan toch ook van toepassing wanneer er 39 mensen sterven op een ander grondgebied”, stelde Francken.
 
Verder is het volgens de N-VA-politicus vooral van belang dat er, met betrekking tot de problematiek van transmigratie, een akkoord komt het Verenigd Koninkrijk. Zo zouden de Britten dan “een stuk kunnen meebetalen aan een betere bewaking van ons havengebied”.