N-VA-Kamerlid en burgemeester van Lubbeek, Theo Francken, wil – zo bericht Het Laatste Nieuws – een achterpoortje sluiten. Meer concreet hoopt hij het recht van EU-burgers om afhankelijke familieleden in het land te laten verblijven aan banden te leggen. “De minister wil niet het spel van symboolpolitiek in de marge spelen”, reageert het kabinet van minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) tegenover BELGA.

Iemand met verblijfsrecht in ons land kan enkele familieleden – zoals de echtgenoot en minderjarige kinderen – laten overkomen. EU-burgers kunnen evenwel op een uitzondering rekenen. Zo kan een Duitser met Algerijnse origine niet alleen zijn vrouw of minderjarige kinderen laten overkomen, maar ook bijvoorbeeld zijn broer uit Algerije. 

Dit achterpoortje gebruikt men, althans volgens N-VA-Kamerleden Theo Francken en Yoleen Van Camp, steeds vaker. Zo steeg het aantal aanvragen van 505 in 2015 naar 2.672 in 2018. Francken krijgt in deze de steun van Freddy Roosemont, de topman van de Dienst Vreemdelingenzaken. “We zien dat veel mensen uit buurlanden zich hier vestigen en dan aan een familiehereniging doen die eigenlijk officieel niet kan. Dit is écht een groot probleem”, citeert Het Laatste Nieuws Roosemont.

De oplossing van Francken? Het quasi-automatische verblijfsrecht van die familieleden van EU-burgers omvormen tot een loutere mogelijkheid. Zo zal, in het voorstel van Francken, de Dienst Vreemdelingenzaken een machtiging moeten geven.

(Lees verder onder de ingevoegde tweet.)

Bij het kabinet van De Block valt te horen dat men een onderscheid moet maken tussen “de aanvragen en de uiteindelijke toestemmingen”. Tevens wil de minister “niet het spel van symboolpolitiek in de marge spelen”. “Het doel kan nooit zijn om het leven van buitenlanders, en zeker niet van Europese burgers, ingewikkelder te maken. Als er sprake is van misbruik, moet het mogelijk zijn om beperkende maatregelen te nemen, maar alleen als deze geen sancties opleggen aan al die mensen die de wet niet misbruiken en tegelijkertijd ook doeltreffend blijven“, citeert BELGA het kabinet van De Block.