Dinsdagavond werd gerapporteerd dat de Britse premier Boris Johnson (Con.) en de Europese Unie (EU) op het punt stonden om een Brexit-akkoord te sluiten. Maar de onderhandelingen zijn afgelopen nacht alsnog onderbroken. Deze ochtend zijn ze wel opnieuw gestart, maar met een sterk verminderd enthousiasme, zo schrijft The Guardian.

Opvallend is wel dat de Britse premier een grote toegeving heeft gedaan, zo stelden bronnen binnen de EU en de Britse regering gisterenavond. De onderhandelaars zouden het in principe eens geworden zijn dat er een douanegrens komt in de Ierse Zee. Iets dergelijks werd indertijd door voormalig premier Theresa May (Con.) verworpen als onaanvaardbaar.

De klok tikt voor een brexit op 31 oktober

Toch konden de onderhandelaars ondanks deze grote toegeving niet landen. Omstreeks 02u30 deze nacht zijn de gesprekken gestopt. Rond 09u30 deze ochtend kwamen beide zijden opnieuw bijeen om de onderhandelingen te hervatten. Er volgt vanavond rond 17u00 een briefing voor de gehele regering.

De vraag is echter nog maar, zelfs áls er een akkoord komt, of de rest van de Britse regering zal instemmen met de verregaande toegeving van Jonhson inzake de Ierse grens. De Brits-nationalistische en unionistische DUP uit Noord-Ierland, een parlementaire bondgenoot van de minoritaire Johnson-regering, zou immers fel bezwaar maken tegen de concessies voor hun regio.

Hoe het ook zij: de klok tikt. Een eventueel ontwerpakkoord moet tegen deze middag ten laatste op tafel liggen. Enkel op die manier kan de tekst nog voorgelegd worden aan de Europese Raad (de staats- en regeringsleiders van de EU-lidstaten) die donderdag en vrijdag bijeenkomt in Brussel. Als Johnson hierna geen deal kan voorleggen aan het Britse parlement, moet er wettelijk gezien opnieuw uitstel gevraagd worden, dus na de vooropgestelde deadline van 31 oktober. Johnson heeft altijd gezegd uit de EU te stappen tegen die datum, met of zonder akkoord. Het Britse parlement heeft echter een wet gestemd om een ‘no-deal’-scenario te voorkomen.