De etnisch-georiënteerde en linksfeministische opiniemaakster Dalilla Hermans (33) is opnieuw boos. Deze keer is het echter niet op een nietsvermoedend bedrijf of een willekeurige jeugdgroep met een aanstootgevende fuif-affiche, maar op niemand of niets anders dan de publieke omroep. De gekleurde dertiger zal in de toekomst niet meer te zien/horen zijn op de radio- en televisiezenders van de VRT, zo kondigt ze zelf aan. Enkel voor kinderzender Ketnet wil ze een uitzondering maken.

Wie Dalilla Hermans zegt, zegt racisme. Na onder meer Zwarte Piet, Suske en WiskeH&M, een lokale scoutsgroep en bol.com is het nu de beurt aan… de VRT. Al is het niet bijzonder duidelijk waarom precies, en of het deze keer überhaupt over vermeend racisme gaat. “Nooit heeft iemand bij de VRT me au sérieux genomen”, zei Hermans vrijdag in een Instagram-video die intussen is verwijderd. “Ik ben dat beu. Alsof ze me belachelijk vinden.”

Dalilla Hermans: “Nooit heeft iemand bij de VRT me au sérieux genomen”

Nochtans werd Hermans regelmatig uitgenodigd in VRT-praatprogramma’s als ‘De Afspraak’ en ‘Van Gils en gasten’. Maar daar zou men dus niet het nodige respect hebben opgebracht voor de columniste van De Standaard en het linksfeministische Charlie Magazine. “Die redacties ‘fucked me up’.”

En Hermans gaat verder: “Ik kan je zo een lijstje geven van oneindig zwaar ‘disrespect’. Ik heb zoveel mensen en ideeën aangereikt, maar nooit heb ik daar een bedankje voor gekregen. Het is belachelijk. Ik heb echt het gevoel dat ze me ‘ridiculous’ vinden. Ik ga hier niet vloeken, maar de VRT ‘screwed me up’ (sic). Ik ben nu 33 jaar en heb drie kinderen. Ik hoef dat soort shit niet meer te pikken”, luidt het nog in de video-update. “Nooit heeft iemand bij de VRT me au sérieux genomen. Ik ben dat gebrek aan respect beu. Alsof ze me belachelijk vinden.” Meer wil ze echter niet kwijt: “De mensen over wie het gaat, weten zelf wel waarom. Dat is vaag, ik weet het. Maar ik mag dat.” 

Een navraag van Het Nieuwsblad bij de VRT bracht niet meer duidelijkheid. “We hebben intern gepolst bij de programmamakers die met mevrouw Hermans hebben samengewerkt. Ze vallen allemaal uit de lucht”, klinkt het bij de Vlaamse staatsomroep. “Waar gaat dit over? Het is al een hele tijd geleden dat Dalilla Hermans nog te gast was in een van onze programma’s. Dat had er vooral mee te maken dat het heel moeilijk was om haar te pakken te krijgen. Het moest via haar manager gaan, en dat duurde vaak een hele tijd”. Al is zelfs dat relatief, want Hermans kon enkele maanden geleden nog haar boek ‘Black-out!’ voorstellen in de VRT-studio’s. Een en ander heeft echter misschien te maken met een project van Charlie Magazine met de VRT. Hermans was betrokken bij dat project, maar dit liep niet positief af.

Lees ook:

“Witter dan wit”: De Morgen verwijt VRT te blank te zijn