Mickaël Harpon, de dader van de mesaanval in Parijs waarbij vier politieagenten omkwamen, was een geradicaliseerde moslim. Dat meldt het Parijse antiterreurparket, dat de zaak als een terreuraanval beschouwt.

Zoals reeds eerder bericht had Harpon zich tot de islam bekeerd en weigerde hij met vrouwen op het werk om te gaan. Wel blijkt dat hij zich reeds langer had bekeerd dan eerder werd aangenomen. Volgens de Franse antiterreurprocureur Jean-François Ricard had hij voorts contact met salafisten, zou hij de aanslag op Charlie Hebdo hebben vergoelijkt en was hij zich anders beginnen kleden. Vlak voor de aanval wisselde Harpon een reeks van 33 sms’en met religieuze boodschappen uit met zijn vrouw. Zij werd na de aanslag aangehouden. 

“Extreem gewelddadig schouwspel”

Ricard zegt dat men sterk vermoed dat het om een terroristische aanslag ging. Volgens de procureur ging Harpon tijdens de middag naar “een winkel in de Rue Saint-Jacques en kocht [hij] twee messen”, een keukenmes en oestermes. Hij zou op dat moment “geen nervositeit” vertoond hebben.

Toen Harpon terug aankwam op zijn kantoor doodde hij twee collega’s die zich klaarmaakten om te gaan lunchen. “De autopsies die na deze sterfgevallen zijn uitgevoerd, tonen aan dat het een extreem gewelddadig schouwspel was”, zei Ricard.

Meer doden voorkomen door gesloten deur

Daarop ging de dader naar een ander kantoor op dezelfde verdieping, waar hij een een andere agent meerdere keren neerstak. Hij probeerde ook een ander kantoor binnen te geraken waar drie politieagenten aan het eten waren. De deur van het kantoor was “gelukkig gesloten”, klinkt het. 

Vervolgens nam Harpon de trap, waar hij nog een agent doodstak. Op de begane grond viel hij een administratief medewerker aan, die hij ernstig verwondde aan de hals. Op de binnenplaats werd hij tegengehouden door een stagiair die hem probeerde tegen te houden, toen hij het bevel negeerde werd hij neergeschoten.

Dader mesaanval Parijs bekeerde zich tot de islam