De man die donderdag vier agenten doodstak in Parijs voordat hij zelf werd doodgeschoten, had zich 18 maanden geleden tot de islam bekeerd. Dat schrijft Le Figaro op basis van politiebronnen. Zijn vrouw werd gisteren opgepakt en zou ook moslima zijn. Er heerst alsnog veel onduidelijkheid en verwarring over de zaak.

De 45-jarige dader was geboren op het Franse eiland Martinique en werkte als informaticus op de technische dienst van de inlichtingendienst van de Parijse prefectuur. Hij leed aan gehoorverlies en was gedeeltelijk doofstom. Hij zou zich 18 maanden geleden tot de islam bekeerd hebben. Zijn vrouw, die gisteren werd opgepakt, zou ook moslima zijn.

Keramisch mes

Een terroristisch motief wordt niet uitgesloten. Anderen opperen dan weer dat er “verdriet” speelde. Volgens sommige bronnen werd de dader op het matje geroepen door zijn overste na zijn bekering tot de islam. Zo zou hij moeten uitleggen waarom hij vrouwen niet langer begroette.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner had de aanvaller “nooit gedragsmoeilijkheden” of “enige waarschuwingssignalen” laten zien. Hij werd door zijn buren omschreven als “een gewoon persoon, iemand die heel rustig is”.

De dader wist een keramisch mes – niet te detecteren door toegangspoorten – binnen te smokkelen. Hij stak vier agenten dood. Hij werd door een andere politieagent doodgeschoten op de binnenkoer van het gebouw. De dader zou een “gevoelige positie” in de inlichtingendiensten bekleed hebben. Dezelfde dienst zou bijvoorbeeld de gebroeders Kouachi – verantwoordelijk voor de aanslag op Charlie Hebdo – hebben opgevolgd.

Update: 
Ook de naam van de dader is intussen bekend, het gaat om Mickaël Harpon. Volgens een buur – eveneens een politieagent – zou Harpon de nacht voor de aanval “Allahoe akbar” geroepen hebben.

Harpon was onlangs door zijn vrouwelijke baas berispt, omdat hij weigerde met vrouwen te interageren op de werkvloer. Volgens een woordvoerder van een politievakbond had de dader al lange tijd een geschil met zijn overste. Harpon doodde twee mannelijke agenten en een vrouwelijke agent. Een tweede vrouw geraakte ernstig gewond.