Een 31-jarige Congolese man heeft vijf jaar cel gekregen voor migratiefraude. De man had op enkele jaren tijd maar liefst acht kinderen erkend bij acht verschillende vrouwen uit Afrika om hen op die manier aan geldige verblijfspapieren te helpen. Dat meldt Het Laatste Nieuws

De 31-jarige Serge N.O. is geboren en getogen in Congo maar verkreeg in oktober 2011 de Belgische nationaliteit. In de jaren nadien, tussen 2012 en 2016, gaf hij bij de burgerlijke stand in Antwerpen maar liefst 8 kinderen bij 8 verschillende vrouwen aan als zijn kinderen. Op die manier kregen de Afrikaanse vrouwen een Belgisch verblijfsrecht en konden ze dus genieten van allerlei sociale voordelen in ons land.

Congolees superpapa? 

Het groot aantal kinderen dat de man erkende bij zoveel verschillende vrouwen wekte echter argwaan bij de overheidsdiensten, en dus startten ze met een onderzoek. Na uitvoerig onderzoek en sterke vermoedens van migratiefraude lichtten ze in mei 2016 het parket in. Zij namen het onderzoek over en lieten alle betrokkenen een DNA-test doen.

Serge N.O. beweerde dat hij met alle acht vrouwen een relatie had gehad en dat hij er zeker van was dat de acht kinderen van hem waren, maar de DNA-testen wezen uit dat dat allesbehalve het geval was. Uit die testen bleek inderdaad dat de Congolees niet de vader was van de acht kinderen, maar van geen elk. De moeders van de kinderen reageerden naar verluidt ‘verbaasd’ op de uitslag. 

De rechtbank tilde zwaar aan de feiten en vorderde zware straffen voor de migratiefraude. “Het kind wordt hier gebruikt om toch maar een verblijfsrecht in België te kunnen bemachtigen dat men anders niet had kunnen verkrijgen.” De moeders van de kinderen kregen uiteindelijk een celstraf van 18 maanden, voor zes van hen met uitstel, en een boete van 2.000 euro. Serge N.O. kreeg vijf jaar cel, waarvan de helft met uitstel, en een boete van 10.000 euro.