Het volledige regeerakkoord is niet steeds niet vrijgegeven. Verwacht wordt dat het document – dat maar liefst 300 bladzijdes zou tellen – pas deze namiddag of zelfs maar avond zal worden vrijgegeven. Daardoor hebben de partijleden van Open Vld, CD&V en N-VA wel heel weinig tijd om zich nog voor te bereiden voor de congressen waarop men deze avond de regeringsdeelnames moeten goedkeuren. De jongerenvoorzitter van Open Vld, Hans Maes, dreigt er via BELGA al mee om het akkoord niet goed te keuren als hij het niet kan lezen.

“Als de tekst er niet is voor het congres, is mijn houding eenvoudig: ik keur geen tekst goed die ik niet gelezen heb”, aldus Open Vld-jongerenvoorzitter Maes. Hij duidt op een tekort aan tijd die men heeft om zich ordentelijk voor te bereiden. Er resteren immers nog maar enkele uren, en het volledige akkoord is thans nog steeds niet vrijgegeven. Een samenvatting is wel al beschikbaar, maar omdat er hier en daar nog technische correcties moesten gebeuren, kan het zijn dat de finale tekst, van grofweg 300 bladzijdes, pas in de namiddag of zelfs avond wordt vrijgegeven.

Tommelein roept Open Vld-leden op tot kalmte en vraagt om blind vertrouwen in achterkamerpolitiek en onvrijgegeven regeerakkoord

Daardoor zullen de partijleden van CD&V, Open Vld en N-VA wel heel snel moeten lezen. “Met Jong VLD hadden we een schaduwkabinet met meer dan 20 leden op poten gezet in de verwachting dat we ons op korte tijd door een lijvig document zouden moeten worstelen”, vervolgt Maes via BELGA. “Maar ook onze leden moeten vandaag (dinsdag, red.) overdag naar school, studeren of werken, wat het erg moeilijk maakt om een geïnformeerde analyse te maken voor het congres.” 

Naar Belgische achterkamergewoonte vraagt kandidaat-partijvoorzitter Bart Tommelein (Open Vld) echter om “een beetje vertrouwen” te hebben in de onderhandelaars. Op zo’n congres worden toch maar enkel de grote lijnen uiteengezet, klinkt het.

Lees ook:

INTEGRAAL: Regeerakkoord Jambon I in 11 bladzijdes