De CD&V heeft een nieuwe leiding, tenminste tot wanneer er voorzittersverkiezingen worden gefinaliseerd in november. Europees Parlementslid Cindy Franssen (43) en schepen in Geel Griet Smaers (42) zijn door de algemene vergadering van CD&V aangeduid als interim-voorzitters, zo meldt BELGA.

De twee waren reeds ondervoorzitter, en zullen thans worden belast met de dagelijkse leiding van de partij, de aanzet van de uitvoering van de aanbevelingen van de ‘groep van 12’ (de zogenaamde 12 apostelen die een evaluatie van het slechte CD&V-kiesresultaat leverden vorige maand) en de organisatie van de voorzittersverkiezingen. Dat heeft CD&V dinsdagavond beslist op haar algemene vergadering.

CD&V-verkiezingsstrijd: Wie volgt Beke op?

Wie die voorzitter zal worden, is nog zeer onduidelijk. Nu voormalig partijvoorzitter Wouter Beke (CD&V) zichzelf niet zal opvolgen en zal fungeren als Vlaams minister en ook Hilde Crevits de Vlaamse regering prefereert boven partijleiding, ligt de weg voor een grote interne verkiezingswedstrijd wijd open.

Momenteel worden een aantal namen genoemd. Er is Hendrik Bogaert, het bijna-iconische – maar ook nagenoeg het laatste – boegbeeld van de christendemocratische rechterflank. Sammy Mahdi, huidig jongerenvoorzitter en het gezicht van vernieuwing en een meer urbane, progressieve CD&V, is ook kandidaat. Daarnaast zijn Vlaams parlementslid en burgemeester van De Pinte Vincent Van Peteghem en burgemeester van Roeselare Kris Declercq favorieten. Kandidaten hebben tot 21 oktober de tijd om zich te melden. De stemming, tussen 28 oktober en 17 november, gebeurt online of per brief.

Lees ook:

De ‘postjes’ zijn verdeeld: wie krijgt wat in Jambon I?