Vanuit geheel Catalonië zijn deze ochtend protestmarsen gestart richting de regionale hoofdstad van Barcelona. Deze ‘vrijheidsmarsen’ bestaan uit demonstranten die protesteren tegen de stevige gevangenisstraffen die de Catalaanse afgezette politici kregen wegens hun betrokkenheid in het illegale onafhankelijkheidsreferendum van 2017. Op tal van wegen staat het verkeer stil, zo meldt Reuters. De marsen volgen tal van straatprotesten op die uitdraaiden in rellen en waarbij de Spaanse politie reeds hard optrad.

De marsen vertrokken deze ochtend vanuit steden als Girona, Berga, Tarragona, Vic en Tarrega. De inwoners van al deze plaatsen moeten de komende uren en dagen op de route naar Barcelona aansluiten zodat er vrijdag een gigantische massa van pro-Catalaanse burgers in Barcelona aankomt. Verschillende ministers van de huidige Catalaanse regering stappen mee in de optocht.

Catalonië: Protesten en rellen zijn hevig, maar politie slaat hard terug

De marsen gaan uit van de separatistische bewegingen ANC (Assamblea Nacional Catalana) en Omnium. De voormalige voorzitters van die organisaties – Jordi Sánchez en Jordi Cuixart – kregen elk 9 jaar celstraf wegens opruiing. De verantwoordelijke Catalaans-nationalistische politici achter het referendum van 2018 kregen nog grotere celstraffen, met maar liefst 13 jaar voor de voormalige Catalaanse vicepremier Oriol Junqueras. De afgezette minister-president Carles Puigdemont kon niet veroordeeld worden omdat hij in ballingschap leeft in België. Spanje vaardigde voor hem al een nieuw Europees arrestatiebevel uit.

De veroordelingen veroorzaken hevige protesten in Catalonië. Duizenden mensen kwamen onder meer in Barcelona op straat en gooiden met fakkels, blokken en verfbommen naar de politie. Op videobeelden is dan weer te zien hoe de Spaanse politie (de Policia Nacional en de Guardia Civil) opnieuw met rubberen kogels – nochtans verboden in Catalonië – schiet en charges uitvoert. Bij deze repressie werden ook vreedzame betogers hard aangepakt. Eén demonstrant raakte al een oog kwijt, en regionale Mossos-agenten werden tevens gefilmd terwijl ze een politiebusje met twee manifestanten op de motorkap besturen.

Ook in Brussel waren deze middag enkele protesten. Enkele pro-Catalaanse actievoerders stopten hun handen samen in kokers en ketenden zich zo als een menselijke ketting vast rond de palen van de gebouwen aan de achterkant van het Europees parlement. Zo werd de Wiertzstraat geblokkeerd. De actie was echter van korte duur en niemand raakte gewond.

Lees ook:

Catalaanse politici krijgen zware straffen in referendum-proces

Spanje vaardigt nieuw arrestatiebevel uit tegen Puigdemont