Catalonië staat geheel op stelten. Vandaag is een algemene staking van start gegaan en de vijfde dag van brede protesten. Aanleiding van de manifestaties, rellen en wanorde is de veroordeling van negen prominente Catalaanse ex-politici en separatistische middenveld-kopstukken, verantwoordelijk voor het 2017-onafhankelijkheidsreferendum. In Barcelona start rond 17u00 een separatistische massamanifestatie, zo meldt persbureau Reuters. Honderdduizenden manifestanten stromen de stad binnen via de ‘vrijheidsmarsen’ die de afgelopen dagen over de gehele regio werden georganiseerd.

De straten in Barcelona zijn propvol met actievoerders en betogers, en de manifestatie van vandaag is zelfs nog niet gestart. In afwachting van deze massabetoging zijn al tal van hoofdstraten afgesloten voor het verkeer. De manifestanten verzamelen op dit moment op tal van plaatsen in de Catalaanse hoofdstad.

Onrust sleept aan in Catalonië

De spanningen lopen hoog op in de regio sinds de voormalige Catalaanse vicepremier Oriol Junqueras tot 13 jaar cel werd veroordeeld eerder deze week. Ook tal van zijn collega’s en twee kopstukken van onafhankelijkheidsbewegingen kregen strenge straffen. Dagelijks zijn er nu protesten, die ook geregeld uit de hand lopen. Commentatoren hebben het over het ergste straatgeweld dat Spanje gezien heeft in decennia. In Barcelona alleen zouden sinds maandag al 700 vuilbakken in brand zijn gestoken. Ook de Spaanse ordediensten slaan hard terug, met rubberen kogels en bij momenten excessief geweld tegen vreedzame betogers of zelfs toeristen.

De iconische en in immer in opbouw zijnde Sagrada Familia-kathedraal is momenteel afgesloten voor het publiek, net als tal van wegen zoals de snelweg A7 van Frankrijk naar Spanje. Separatistische betogers blokkeren de wegen en op sommige wegdekken zijn zelfs spijkers gestrooid. Op de luchthaven van Barcelona werden alweer tientallen vluchten afgelast, niet door een blokkering zoals eerder deze week, maar door de staking bij luchtvaartmaatschappijen Iberia en Vueling. 

Bij de manifestanten zijn naast de relschoppers echter ook veel ‘gewone’ burgers, gaande van families die kinderwagens duwen tot wielertoeristen die met gele lintjes op de borst – een protest tegen de opsluiting van de Catalaanse politici – de afgelopen dagen richting Barcelona reisden.