De voormalige Catalaanse vicepremier Oriol Junqueras is tot dertien jaar cel veroordeeld voor zijn rol in het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum van 2017. Ook zijn toenmalige collega’s krijgen zware straffen. Ex-parlementsvoorzitter Carme Forcadell krijgt 11,5 jaar cel, en twee leiders van onafhankelijkheidsbewegingen Jordi Sánchez en Jordi Cuixart negen jaar. Dat heeft het Spaanse Hooggerechtshof bekendgemaakt en is te lezen in onder meer El País.

De celstraffen die de Catalaans-nationalistische politici kregen, liggen wel lager dan wat het openbaar ministerie in Spanje eiste. Het parket wilde zelfs 25 jaar celstraf voor Junqueras. Alle veroordeelden die naar de cel moeten, worden echter voor even lange tijd uit hun burgerrechten ontzet. De beschuldigingen draaiden rond de betrokkenheid van de beklaagden inzake het organiseren van het verboden onafhankelijkheidsforum in 2017 – die de separatisten overigens met een flinke meerderheid wonnen. Volgens de Spaanse openbare aanklager was dit landverraad/rebellie, opruiing en/of misbruik van publieke middelen.

Onrust verwacht in Catalonië

Verschillende van de veroordeelden zaten al bijna twee jaar in voorhechtenis. De afgezette minister-president Carles Puigdemont verblijft echter in buitenlandse ballingschap (in België) en is op vrije voeten. Twee andere gevluchte Catalaanse politici konden evenzeer niet terecht staan.

De vraag is nu nog maar wat de Spaanse regering zal doen na de uitspraken. Mogelijk ligt er een vorm van gratie op tafel. Dat ligt echter gevoelig, want veel conservatieve Spanjaarden wensen een harde aanpak van het Catalaanse separatisme. Op 10 november vinden ook opnieuw parlementsverkiezingen plaats nadat de vorige regeringsvorming mislukte.

In ieder geval is de Spaanse politie in hoge alertheid. In meerdere Catalaanse steden, waaronder Barcelona en Girona, staat de politie massaal paraat om in te grijpen. Sinds deze ochtend wordt er ook extra gepatrouilleerd in de grote stations. Verschillende burgerprotesten zijn aangekondigd. De afscheidingsbeweging is groot en krachtig in Catalonië, en ook buiten de landsgrenzen kunnen de opgesloten – en thans veroordeelde – Catalaanse politici op steun rekenen. Bij ons zijn bij Vlaams Belang en vooral N-VA veel pro-Catalaanse stemmen te horen. Anderzijds zit N-VA in dezelfde EP-fractie als VOX, de populaire, Spaanse staatsnationalistische partij aan de rechterkant van de reeds conservatieve Partido Popular (PP). VOX vroeg al langer om een harde aanpak van de Catalaanse referendumpolitici.