Groen doet – voorlopig althans – federaal terug mee. Zo bevestigde Groen-kopstuk Kristof Calvo dat de ecologisten een gesprek hadden met pre-formateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudi Demotte (PS). Hoewel Calvo discreet blijft, liet hij in Radio 1-programma ‘De Ochtend‘ verstaan dat een staatshervorming “helemaal niet onze prioriteit” is. 

Voorlopig spelen de ecologisten – nadat ze eerder op een zijspoor werden gezet – opnieuw een rol in de formatie. Allicht valt de betrokkenheid van de ecologisten te verklaren aan de hand van PS-voorzitter Paul Magnette. Zo zou de PS-voorzitter – door Ecolo en Groen te betrekken – aan de leden kunnen aantonen dat hij (minstens) moeite deed om een zo progressief mogelijke coalitie tot stand te brengen.

Een regering met ecologisten is evenwel een regering zonder Vlaams-nationalisten, zo liet Ecolo eerder al verstaan. Met zo’n paars-groene constellatie hebben de liberalen evenwel een probleem. Zo is Open Vld-Kamerlid Egbert Lachaertpessimistisch over de paars-groene piste”. “Als je […] naar het economische programma van de Franstalige ecologisten kijkt: dat ligt heel dicht bij de PTB. Dat zal toch enkel kunnen als zij hun programma ritueel verbranden”.

Calvo: “Het is nu aan elke politieke familie om de verschillen te overstijgen”

Hoewel de pre-formateurs volgens Calvo inderdaad aan paars-geel werken, bestaat er ook nog een alternatieve piste: paars-groen. “Die is ook niet evident, maar het is nu aan elke politieke familie om de verschillen te overstijgen”, laat Calvo tegenover Radio 1-programma ‘De Ochtend’ optekenen. Dat Lachaert stelde dat Ecolo haar programma ritueel moet verbranden omschrijft Calvo als “een domme en spijtige uitspraak”.

Volgens Calvo “hebben [we] aangetoond dat waar groenen verantwoordelijkheid kunnen opnemen, ze dat doen met overtuiging”. Voor zaken zoals de strijd tegen het klimaat of de ongelijkheid wil Groen zeker verantwoordelijkheid opnemen. Een staatshervorming daarentegen is, dixit Calvo, “helemaal niet onze prioriteit”. Indien de groenen vasthouden aan hun communautair veto, kan dit problematisch worden. Zo beschikt paars-geel niet over een tweederdemeerderheid. De N-VA daarentegen verklaarde tot voor kort dat men enkel met de Franstalige socialisten zou bestuderen indien men een staatshervorming kon realiseren. 

Lees meer:

Lachaert: “Pessimistisch over paars-groene samenwerking”