Het is de Britse premier Boris Johnson (Con.) na vier pogingen dan toch gelukt om vervroegde verkiezingen uit te lokken. Het Britse Lagerhuis stemde gisteren in om verkiezingen te houden op 12 december.

Het Britse Lagerhuis besliste gisteren om de Brexit-impasse te doorbreken door vervroegde verkiezingen uit te schrijven op 12 december. 420 Parlementsleden stemden voor, 20 stemden tegen. Het wetsvoorstel gaat nu naar het Hogerhuis. Het was de vierde poging van premier Boris Johnson (Con.) om vervroegde verkiezingen te houden.

“Brexit gedaan krijgen”

Volgens Johnson moet het Parlement nieuw leven ingeblazen worden. “We hebben geen andere keuze dan naar de kiezer te trekken om uit deze impasse te breken”, zei Johnson dinsdag. Johnson had aanvankelijk beloofd om de Brexit tegen 31 oktober gedaan te krijgen, maar zag zijn plannen gedwarsboomd door het Parlement. Volgens de premier ondergraaft het Parlement het geloof in de Britse democratie.

Nadat het wetsvoorstel werd goedgekeurd werd Johnson met gejuich onthaald door zijn Conservatieve partijgenoten.“Het is tijd om het land te verenigen en Brexit gedaan te krijgen”, zei Johnson. Johnson besloot om 10 van de 21 Parlementsleden die vorige maand uit de Conservatieve Partij werden gezet, omdat ze zijn Brexit-plannen dwarsboomden, opnieuw in de partij op te nemen.

Als het Hogerhuis het wetsvoorstel goedkeurt, wat erg waarschijnlijk is, wordt het Parlement volgende woensdag ontbonden. Daarop volgt een korte verkiezingscampagne van vijf weken. De verkiezingen kunnen erg onvoorspelbaar worden, al hebben de Conservatieven op dit moment een goede voorsprong op de linkse oppositiepartij Labour in de peilingen.