Na afloop van een gesprek tussen de Britse premier Boris Johnson (Con.) en de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) zegt de Britse regering dat een Brexit-akkoord “in feite onmogelijk” is.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) zou volgens de Britse regering tegen de Britse premier Boris Johnson (Con.) gezegd hebben dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie niet kan verlaten zonder dat Noord-Ierland in een douane-unie met de EU blijft zitten. Dat zou betekenen dat “een overeenkomst in feite onmogelijk is, niet alleen nu, maar ooit”.

“Akkoord in feite onmogelijk”

Volgens een Britse functionaris heeft Merkel “duidelijk gemaakt dat een akkoord zeer onwaarschijnlijk is en ze denkt dat de EU een veto heeft over het verlaten van de douane-unie”. “Merkel zei dat als Duitsland de EU wilde verlaten, dat zonder probleem kon, maar dat het Verenigd Koninkrijk niet kan vertrekken zonder Noord-Ierland achter te laten in een douane-unie en dat voor altijd en volledig afgestemd op de EU”, klinkt het.

Volgens de Britse regering zei Merkel dat “Ierland het speciale probleem van de regering is en dat Ierland op zijn minst een veto moet hebben over het vertrek van het Noord-Ierland”. “Merkel zei dat de premier tegen Noord-Ierland moet zeggen dat het land voor altijd volledig afgestemd moet blijven, maar dat zelfs dit de douanekwesties niet zou elimineren”, klinkt het.

“Het was zeer verhelderend op allerlei manieren. Als dit een nieuwe gevestigde positie vertegenwoordigt, dan betekent dit dat een akkoord in feite onmogelijk is, niet alleen nu maar ooit. Het maakte ook duidelijk dat ze bereid zijn om het Goede Vrijdag Akkoord te torpederen”, aldus de functionaris.

Tusk: “Quo vadis?”

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk beschuldigt Johnson er dan weer van spelletjes te spelen. “Het gaat om de toekomst van Europa en het Verenigd Koninkrijk en om de veiligheid en de belangen van onze burgers. U wilt geen deal, u wilt geen verlenging, u wil geen intrekking”, schrijft Tusk op Twitter. “Quo vadis?”