De Britse premier Boris Johnson (Con.) behaalde gisteren een eerste belangrijke overwinning in het Britse Lagerhuis. Het Parlement gaf aan zijn Brexit-akkoord te steunen. Meteen daarna verloor hij echter een stemming over het strakke tijdschema dat Johnson wil hanteren om de nodige wetten uit te werken voor de deadline van 31 oktober. Daarop liet Johnson weten het proces te zullen “pauzeren”. De Britse premier lijkt opnieuw aan te sturen op een verkiezingen om de impasse te doorbreken. De Europese Unie lijkt dan weer aan te sturen op een kort uitstel van de Brexit.

Het Britse Parlement keurde gisteren het Brexit-akkoord van premier Boris Johnson (Con.) goed met 329 stemmen voor en 299 stemmen tegen. Dat is op zich al een historische overwinning, aangezien het Parlement tot nu toe nog nooit een Brexit-akkoord goedkeurde. Vlak daarna verloor Johnson echter een stemming over het volgen tijdschema met 322 stemmen tegen en 308 stemmen voor. De premier wilde al het wetgevende werk op drie dagen rond krijgen om een Brexit op 31 oktober mogelijk te maken.

Waarschijnlijk kort uitstel 

“Ik moet mijn teleurstelling uiten over het feit dat het Parlement opnieuw voor uitstel heeft gestemd. Ik zal met de lidstaten van de EU over hun bedoelingen praten. Totdat zij tot een besluit zijn gekomen, zullen we deze wetgeving pauzeren”, zei Johnson. “Laat ik duidelijk zijn, ons standpunt blijft dat we niet moeten wachten.”

Volgens Johnson en de Conservatieven is de oppositie nu verantwoordelijk voor het uitstel. Binnen de Britse regering klinkt opnieuw een pleidooi voor nieuwe verkiezingen. “Als de vertraging van het Parlement wordt goedgekeurd door Brussel, dan is de enige manier waarop het land verder kan gaan met een verkiezing”, klinkt het.

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk vindt alvast dat de EU-lidstaten het Verenigd Koninkrijk een uitstel moeten gunnen. “Om een no-deal Brexit te vermijden, zal ik de EU27 aanbevelen om het verzoek van het Verenigd Koninkrijk om een verlenging te aanvaarden”, zei Tusk op Twitter. Frankrijk – een belangrijke speler – zou alvast bereid zijn om een paar dagen uitstel te verlenen, maar sluit eender welk verder uitstel uit.