De Europese Unie heeft een verzoek van het Verenigd Koninkrijk om nieuwe onderhandelingen over de Brexit te voeren dit weekend, geweigerd. Voorstellen van eerste minister Boris Johnson (Con.) om de EU te verlaten, bleken onvoldoende voor Brussel.

De Europese Commissie liet vrijdag weten dat Johnsons voorstellen “geen basis bieden voor het sluiten van een overeenkomst”. Daarmee is de kous echter nog niet af, want op maandag zou het VK een nieuwe mogelijkheid krijgen om een voorstel te doen. Één van de voornaamste struikelblokken blijkt opnieuw de Ierse backstop. 

Die regeling zorgt ervoor dat wanneer de Britten de EU verlaten de situatie twee jaar hetzelfde blijft. Zo blijft er vrij verkeer van personen en goederen en komt er dus geen harde grens nabij Ierland. Johnson wil de backstop al langer weg.

Topadviseur Johnson: “Als we volgende week niets krijgen, zijn we weg.”

Volgens de plannen van Johnson zou er toch een bepaalde vorm van grenscontrole komen aan de Ierse grens. Zo wil hij gebruik maken van ‘douaneafhandelingscentra’ die zich 8 tot 16 kilometer van de grens bevinden. De EU heeft die plannen nu echter naar de prullenmand verwezen.

Nochtans zal de positie van Johnson en zijn onderhandelaars omtrent de backstop niet veranderen over het weekend. Dat zei Dominic Cummings, de rechterhand van de conservatieve eerste minister. “Volgende week gaan we weten hoe het afloopt”, klonk het nog bij hem. “Als de EU nee zegt, gaan we niet doen wat de vorigen hebben gedaan en onze onderhandelingspositie wijzigen. Als we volgende week niets krijgen, zijn we weg.”

(Lees verder onder de tweet.)

Officieel is de Brexit-deadline 31 oktober. Dat is voor premier Johnson nog steeds de datum waarop de Britten de Europese Unie – al dan niet zonder akkoord – zullen verlaten. Nochtans stemde het parlement onlangs een wet die hem verplicht om uitstel voor de Brexit te vragen, tenzij hij Brussel kan verleiden tot een nieuw akkoord. Mogelijks werken ‘Bojo’ en co nu aan een juridische ontsnappingsroute om toch geen uitstel te moeten vragen.