Komt er een regering bestaande uit gezworen ‘aartsvijanden’ N-VA en PS? Pre-formateur Geert Bourgeois (N-VA) hoopt alvast tegen 4 november duidelijkheid te kunnen geven over de vraag of onderhandelingen mogelijk zijn. “Het is geen eindtermijn, maar wat mij betreft gaat het best zo snel mogelijk”, verklaarde de Vlaams-nationalist tegenover Radio 1-programma ‘De Ochtend’.

Nadat de regionale regeringen uit de startblokken zijn geschoten, verschuiven federaal verschillende stukken. Zo legden Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a) hun functie als informateur neer. In de plaats van de twee heren werden Geert Bourgeois (N-VA) en Rudi Demotte (PS) als pre-formateurs aangesteld.

Voor Sp.a-fractieleider Meryame Kitir mag de vorming van een nieuwe federale regering alvast in een stroomversnelling komen. “Ons land staat voor grote uitdagingen. Sinds januari zitten we al in lopende zaken. Er zijn heel veel dingen niet meer gebeurd. Als die sense of urgency er niet is, zullen wij niet ingaan op de uitnodiging. Voor nog eens drie, vier of vijf maanden stilstand passen we”, liet Kitir afgelopen weekend tegenover Het Belang van Limburg optekenen.

Bourgeois: “Geen zin om maanden lang na te gaan of er wel kan aan tafel gezeten kan worden”

Deze week zien de pre-formateurs – naast N-VA en PS – sp.a, Open Vld, MR en CD&V, de partijen die waarschijnlijk zullen deelnemen aan een eventuele rood-gele constructie. Voor Bourgeois mag het alvast vooruitgaan. “Het heeft geen zin om maanden lang na te gaan of er wel kan aan tafel gezeten worden”, stelt hij tegenover Radio 1-programma ‘De Ochtend’. “Het is geen eindtermijn, maar wat mij betreft gaat het best zo snel mogelijk. 4 november is een goede einddatum”, klinkt het.

Voor Bourgeois blijft het evenwel nog maar de vraag of de verschillen tussen N-VA en PS kunnen worden overwonnen. “De tegenstellingen zijn groot, budgettair, sociaal-economisch, op vlak van veiligheid, migratie en communautair. We staan dus niet op de zucht van een akkoord. De vraag is of dat overbrugd kan worden”, klinkt het bij de N-VA’er. Binnen drie weken, op 4 november, brengen de pre-formateurs verslag uit bij Koning Filip.

Lees meer:

Kitir verhoogt druk: “Geen sense of urgency bij pre-formateurs , geen sp.a”