De Britse regering zal maandag een motie indienen om nieuwe verkiezingen te houden op 12 december. Vandaag beslissen de andere EU-lidstaten of ze de Britten een (kort) uitstel van de Brexit verlenen.

De Britse premier Boris Johnson (Con.) zou maandag een motie indienen om nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Daarvoor heeft hij de steun nodig van twee-derde van het Britse Parlement. Twee eerdere pogingen om tot nieuwe verkiezingen te komen werden de afgelopen maanden al eens weggestemd door de oppositie.

Vandaag beslissen EU-lidstaten

De linkse oppositiepartij Labour wil geen nieuwe verkiezingen voordat de Europese Unie (EU) de Britten een uitstel van de Brexit verleent. De Britse premier wil op 12 december nieuwe verkiezingen houden, indien de Europese Unie zou beslissen om een Brexit-uitstel van minstens twee maanden te geven. Het ziet er naar uit dat de andere EU-lidstaten vandaag zullen toezeggen.

Het is intussen meer dan drie jaar geleden dat de Britten in een referendum stemden om de Europese Unie te verlaten. Normaal gezien had de Brexit op 29 maart moeten plaatsvinden, maar voormalig premier Theresa May (Con.) werd twee keer gedwongen om om uitstel te vragen.

Brexit-akkoord reeds goedgekeurd

Johnson behaalde dinsdag een eerste belangrijke overwinning in het Britse Lagerhuis. Het Parlement gaf aan zijn Brexit-akkoord te steunen. Meteen daarna verloor hij echter een stemming over het strakke tijdschema dat Johnson wil hanteren om de nodige wetten uit te werken voor de deadline van 31 oktober.

Volgens Johnson is het nu aan de EU om te beslissen of de Brexit wordt uitgesteld en hoe lang dat uitstel zou duren. De voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk raadt de EU-lidstaten alvast aan om een uitstel te verlenen.