De Belgische Marokkaan Anouar Haddouchi, beter bekend als ‘de beul van Raqqa’, wil terugkeren naar ons land. Dat stelt hij in een interview met de Italiaanse krant Fatto Quotidiano. In totaal zou Haddouchi meer dan 100 doden op zijn geweten hebben en zou hij ook betrokken geweest zijn bij de terroristische aanslagen in Zaventem. 

De inmiddels 25-jarige Anouar Haddouchi groeide op in Brussel, maar vertrok enkele jaren geleden naar Syrië om er te strijden voor terreurbeweging Islamitische Staat. Bij IS was Haddouchi verantwoordelijk voor het uitvoeren van executies, waardoor hij de bijnaam ‘de beul van Raqqa’ kreeg. Meer dan 100 executies zou Haddouchi hebben uitgevoerd voor IS, bijna allemaal op het centrale marktplein van Raqqa.

Beul van Raqqa: “Nooit iemand gedood”

Enkele maanden geleden werd Haddouchi echter opgepakt door de Syrische Democratische Strijdkrachten na de slag om het laatste IS-bolwerk Baghouz. Sindsdien verblijft hij in de gevangenis. Hij hoopt nu om zo snel mogelijk terug te keren naar België. “Ik wil terugkeren naar België en daar een normaal leven leiden”, stelt hij.

Haddouchi beweert dat hij helemaal geen moorden heeft gepleegd voor IS en dus ook geen executies heeft uitgevoerd. “Ik heb nooit een wapen in handen gehad, ik heb nooit iemand gedood voor IS.” Daarnaast beweert de beul dat hij al veel sneller wilde terugkeren naar België. “Na enkele dagen besefte ik dat het niet het leven was dat men mij had voorgespiegeld. Ik kon mijn mening niet geven, mijn leven zou gevaar lopen als ik dat wel deed. Daar begon mijn nare droom. Ik wilde weg, maar kon niet.”

Momenteel is niet duidelijk waar Haddouchi berecht zal worden.