“België en andere Europese staten bereiden zich voor om burgers, die beschuldigd worden van banden te hebben met IS, te evacueren uit gevangeniskampen in het noordoosten van Syrië”, schrijft de Britse krant The Guardian. Ons land zou volgens het dagblad gebruik willen maken van het tijdelijk staakt-het-vuren om de familieleden van IS-strijders terug naar hier te halen. Verschillende Belgische media ontkennen dit echter op basis van regeringsbronnen.

Ook de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) heeft het op Twitter over Europese landen die IS’ers willen terughalen, zonder evenwel België te noemen. Hij noemt die ontwikkeling “hoe dan ook een enorme vooruitgang”.

Het Britse dagblad The Guardian vermeldt, naast Frankrijk en Duitsland, wel expliciet ons land. Zo zou België van het tijdelijk staakt-het-vuren in Noord-Syrië gebruik willen maken om vrouwen en kinderen van IS-strijders met de Belgische nationaliteit te evacueren uit gevangeniskampen. De operatie zou volgens de Britse krant verlopen via een nieuwe ‘safe-zone’ in Noord-Syrië onder controle van de Turken.

België ontkent: “Niet van plan IS’ers terug te halen” 

Deze week kondigden de Amerikaanse vicepresident Mike Pence (Rep.) en de minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo (Rep.) een tijdelijk staakt-het-vuren aan in Noord-Syrië. Dit na een gesprek met de Turkse president Recep Erdogan (AKP). Gedurende vijf dagen zou het offensief gestaakt worden. 

(Lees verder onder de tweet.)

Dat ons land van het staakt-het-vuren gebruik zou maken om IS’ers met de Belgische nationaliteit terug te halen, wordt evenwel officieus ontkend. Zo schrijft VRT NWS op basis van regeringsbronnen dat België niet van plan is om IS-strijders te evacueren. “België blijft bij zijn standpunt dat IS-strijders in de regio moeten worden berecht”, luidt het.