De Belgische regering veroordeelt de nieuwste Turkse agressie in Noord-Syrië. Daar is president Recep Erdogan (AKP) afgelopen woensdag een nieuwe invasie gestart. Dit tegen de Koerden die er het gebied controleren met de SDF-milities, tijdens de Syrische burgeroorlog belangrijke Amerikaanse bondgenoten. Dat meldt BELGA. Naast buitenlandminister Didier Reynders (MR) veroordeelde ook reeds Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) de agressie. Er is echter onenigheid over de te volgen stappen.

Samen met Frankrijk, Duitsland, Polen en Groot-Brittannië wil België de ontwikkelingen aan de Turks-Syrische grens op de VN-veiligheidsraad brengen, zo beloofde Reynders in de Buitenlandse Zaken-commissie woensdag. Verdere maatregelen blijven voorlopig echter uit. Ook Jambon – bevoegd voor Vlaams buitenlands beleid – verzekerde dat Vlaanderen geen unilaterale stappen zal ondernemen, “want dat is toch een druppel op een hete plaat.” Wel wil men vanuit Vlaanderen EU-acties ondersteunen als die er zouden komen.

Veroordelingen tegen Turkse agressie vanuit regering bij de vleet, maar acties zijn nog onzeker…

Verschillende federale parlementsleden roepen echter op tot reeds zelf het heft in eigen handen te nemen. In de commissie klopte zo Samuel Cogolati (Ecolo-Groen) op tafel en eiste dat ons land elke vorm van militaire samenwerking met Turkije – dat lid is van de NAVO – moet stoppen. Verder zou de EU zo volgens de ecologist Turkije tot de orde moeten roepen via economische sancties. Die beslissing wordt natuurlijk wel door meer landen dan België gemaakt.

Maar Reynders zelf wil dus de focus leggen bij de VN, waar de Belgische regering het punt bij hoogdringendheid op de agenda wil plaatsen. Actie op Europees niveau sluit Reynders echter niet uit, maar voorlopig is daar nog geen consensus. De hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini riep de Turken wel in naam van de lidstaten op te stoppen met hun invasie.