De federale overheid gaat alsnog in shutdown. Tenminste voor even. Maandag zou de sluiting al opgeheven moeten zijn. De reden is dat de wet op de voorlopige twaalfden die vandaag wordt gestemd niet tijdig kan ondertekend worden door de koning. Daarbij is morgen een feestdag. Daarom blokkeert de overheidsdienst Begroting nu reeds – tijdelijk – alle federale kredieten, zo schrijft De Tijd.

Een en ander heeft te maken met het amendement dat PVDA en Vlaams Belang goedkeurden vorige week. Samen met de PS, sp.a, Ecolo en Groen werd zo 400 miljoen euro extra op jaarbasis vrijgemaakt voor verpleegkundig personeel. Maar door dit amendement kon vijf dagen lang niet kan gestemd worden over een volledige begrotingstekst, tot vandaag dus.

Shutdown in feite heel kort en zonder grote gevolgen

De stemming van vandaag moest in principe voldoende zijn om een shutdown te voorkomen – de benodigde kredieten moeten op 1 november ter beschikking zijn. Maar morgen is echter een vakantiedag, dus neemt de federale overheidsdienst Begroting toch al haar voorzorgen. Dat blijkt uit een mail aan alle overheidsdiensten die De Tijd kon inkijken. In de mail staat te lezen dat alle overheidskredieten vannacht om 23u59 worden geblokkeerd en dit tot de wet op de voorlopige twaalfden door koning Filip is ondertekend en alle kredieten zijn ingegeven in het boekhoudsysteem van de federale overheid.

Deze de facto shutdown zal echter allicht maar één weekend duren. De blokkering betekent niet dat de overheid stopt met werken, en ook niet dat lonen niet meer betaald kunnen worden of dat diensten tijdelijk sluiten. Het betekent wel dat er even geen transacties met een begrotingsimpact in het boekhoudsysteem geboekt kunnen worden. Bestelbonnen en facturen voor de aankoop van goederen blijven dus even liggen. Maandag is de ‘shutdown’ wellicht voorbij.