De Belgische overheid moet de grootste moeite doen om het grote aantal van studentenvisumaanvragen uit het Afrikaanse Kameroen te verwerken. Dit niettegenstaande er al verschillende indijkpogingen zijn ondernomen onder toenmalig migratie-staatssecretaris Theo Francken (N-VA). Bij de aanvragen is vaak een frauduleus voorwendsel in het spel, en de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) wijst dan ook veel afvragen af. Maar de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV) stelt in De Standaard dat die weigeringen vaak te weinig motivatie bevatten. En de RVV heeft het laatste woord over de visa. Op deze manier blijft de instroom groeien.

België is een populaire bestemming voor veel Afrikanen uit Kameroen. “Ook wij krijgen heel wat aanvragen uit Kameroen”, zegt Anne Michaux, International Admissions Officer van de hogeschool UCLL, via De Standaard. “Er is een vrij grote Kameroense community hier in het Leuvense.” Dit jaar alleen kreeg België in de eerste acht maanden 1.810 Kameroense studentenvisumaanvragen te verwerken. Maar “fraude is een terugkerend patroon”, zegt de Dienst Vreemdelingen­zaken (DVZ). Francken voerde vorig jaar in de strijd tegen migratiefraude een aantal maatregelen in om dit te bestrijden, maar voorlopig kunnen die de toestroom niet minderen.

RVV torpedeert DVZ rond uitspraken al dan niet frauduleuze studievisumaanvragen Kameroen

In 2018 kreeg België 1.935 studievisumaanvragen uit Kameroen. Hierdoor is het West-Afrikaanse land goed voor maar liefst 17 procent van alle studentenvisa-aanvragen voor ons land. Dat is meer dan vanuit China en de VS samen. Toch werd de helft van de aanvragen uit Kameroen afgekeurd. De DVZ weigert er jaarlijks heel wat, wegens fraude of vervalsing. “We merken dat er in Kameroen een circuit is opgezet waar vervalste documenten worden gebruikt”, zegt DVZ-woordvoerder Geert De Vulder. “Het is een terugkerend patroon.”

In april 2018 werd daarom het DVZ-screenings­centrum ‘Campus Belgique’ opgericht, in Kameroen zelf. Hoewel de aanvragen nu sneller worden verwerkt, blijft “het aantal aanvragen […] stijgen. Onze pogingen hebben voorlopig weinig invloed”, zegt De Vulder verder. En daar is vooral de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV) voor verantwoordelijk. De Kameroeners gaan namelijk veel in beroep en “onze beslissingen worden vaak door de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen vernietigd. Dat houdt ook de aantrekkingskracht voor de Kameroeners in stand.”

(Lees verder onder de tweet uit 2018.)

De RVV beweert echter dat de DVZ afwijzingen onvoldoende motiveert, zoals door onterecht te stellen dat de vragenlijsten onduidelijk of onvolledig zijn ingevuld. Ook als de DVZ vermoedt dat er iets met de geloofwaardigheid van het Kameroense diploma “scheelt, proberen we de aanvraag alsnog te weigeren”, vervolgt De Vulder. Maar “dat houdt dan weer zelden stand bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. Volgens de RVV kunnen wij daar als federale instelling niet over oordelen”. Michaux van de UCLL geeft toe dat “iedereen het moeilijk” heeft met het checken van valse diploma’s, dus ook de academische instellingen. De UCLL stelt echter dat het gespecialiseerde DVZ eerst screenings zou moeten uitvoeren en dan pas de instellingen. “Zou logischer zijn dat eerst Campus Belgique een controle doet.”