Carola Rackete, de bekende en beruchte kapitein van het ‘reddingsschip’ Sea-Watch 3, heeft volgens Italiaanse media enkele zware criminelen Italië binnengebracht. Zonder dat ze daarvoor toestemming had gekregen van Italië was ze met haar schip een Italiaanse haven binnengevaren, maar aan boord zaten moordenaars en verkrachters, zo blijkt nu. 

Eind juni eerder dit jaar werd de Duitse Carola Rackete plots wereldberoemd toen ze als een ware anarchist zonder toestemming een Italiaanse haven was binnengevaren met tientallen illegale migranten aan boord van haar schip. Dit tot groot ongenoegen van toenmalig Italiaans minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega), die haar toegang tot Italië verboden had.

Rackete legde dat verbod naast zich neer, ramde een schip van de Italiaanse kustwacht en meerde alsnog aan in Italië, waardoor de migranten er alsnog van boord konden. Maar nu blijkt dat er zich onder die migranten enkele zware criminelen bevonden. Dat meldt de Italiaanse krant Il Giornale.

Schandaal in Italië

Volgens de Italiaanse krant zou het gaan om drie mannen van respectievelijk 24, 26 en 27 jaar oud die in Libië baas waren van een illegaal gevangenenkamp. Daar zouden ze zich schuldig hebben gemaakt aan onder meer moord, verkrachtingen en mishandeling. Inmiddels zouden de drie criminelen gearresteerd zijn door de Italiaanse politie en in de cel verblijven.

De Duitse ngo Sea Watch reageerde inmiddels op het nieuws. “Wij kunnen niet uitsluiten dat dit waar is, maar we hebben geen precieze informatie”, reageerde woordvoerder Ruben Neugebauer kort.

Voormalig Italiaans vicepremier Matteo Salvini had meer te zeggen. “Ze heeft niet alleen de wetten overtreden en een patrouilleboot van Guardia di Finanza geramd; op 29 juni zou Carola Rackete van de Sea Watch 3 drie immigranten hebben gelost die worden beschuldigd van geweld, verkrachting, ontvoering en moord. De Democratische Partij (PD) eiste toen dat alle immigranten aan wal mochten gaan in Italië, inclusief degenen die nu verdacht worden van wrede criminelen te zijn.”