Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) krijgt kritiek van de oppositie én zijn eigen partij. De reden? Jambon gaf de begrotingstabellen niet aan het Vlaams Parlement. Nochtans, zo verklaarde hij gisteren op een evenement van de Vlaamsgezinde website Doorbraak, “liggen [ze] op een map in mijn bureau”. “Een minister-president die spot met het parlement. Die transparantie weigert. En met wat een dedain”, klinkt het bij Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens . “Ik zou het niet gedaan hebben”, stelt N-VA-fractieleider Wilfried Vandaele.

“We hebben die begrotingstabellen. Ze liggen op een map in mijn bureau. Maar als de oppositie ze vraagt, neig ik ze niet te geven.”  Aan het woord? Jambon, op een sponsordiner van de Vlaamsgezinde website Doorbraak. Deze uitspraak kan op veel afkeuring rekenen bij de oppositie die vandaag zelfs het parlement verliet. “Beste parlementsvoorzitter Liesbeth Homans, dit kan en mag u niet tolereren. Een minister-president die spot met het parlement. Die transparantie weigert. En met wat een dedain”, stelde Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens. “Dit is een minister-president onwaardig. Vlaanderen onwaardig”, klonk het dan weer bij Groen-voorzitter Meyrem Almaci.

Vandaele: “Ik zou het niet gedaan hebben”

Opmerkelijker: Jambon krijgt ook kritiek van partijgenoten Vandaele en Peumans. “Ik denk dat de minister-president inderdaad de gewoontes van het huis nog wat onder de knie moet krijgen”, stelt Wilfried Vandaele tegenover Vlaams Parlement TV. Zelf zou de N-VA’er het niet hebben gedaan. “Ik denk dat het nodeloos de gemoederen opjut”, klinkt het bij Vandaele.

Oud-parlementsvoorzitter Jan Peumans kon de actie van Jambon evenmin smaken. “Ik zou dit als voorzitter niet pikken”, citeert VRT NWS de Limburger. “Als hij bij Doorbraak zegt dat hij de tabellen heeft en ze pas op maandag vrijgeeft, vind ik dit niet correct tegenover het parlement.”

Nieuwe controverse

Niet alleen zijn uitspraken op het evenement van Doorbraak zetten kwaad bloed bij de oppositie. Zo bleek uit beelden van Villa Politica dat Jambon tijdens het debat over de regeerverklaring een spelletje speelde op zijn telefoon. Voor de oppositie bewijst dit opnieuw dat Jambon geen respect heeft voor het parlement.