De SDF – onder Koerdische leiding – en de Syrische regering van president Bashar al-Assad hebben een akkoord gesloten. Het Syrische regeringsleger trekt op naar de Turkse grens. De Verenigde Staten zullen zo’n 1.000 Amerikaanse troepen verder terugtrekken uit Noord-Syrië. De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper noemt hun situatie “onhoudbaar”.

Een week geleden kondigde de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) al aan dat een deel van de Amerikaanse troepen – namelijk diegenen die de Koerdische YPG/SDF ondersteunden – uit het gebied teruggetrokken zouden worden. Dat leidde op zijn beurt tot groen licht voor een Turkse invasie van het gebied. De beslissing van Trump oogstte veel kritiek.

VS trekken troepen verder terug

Afgelopen weekend besloot Trump om de troepen verder terug te trekken uit het gebied. Dit betekent allicht niet dat ze Syrië geheel zullen verlaten. Vorige week werden Amerikaanse troepen nog onder vuur genomen door Turkse artillerie.

“In de laatste 24 uren leerden wij dat [de Turken] waarschijnlijk van plan zijn om hun aanval verder naar het zuiden uit te breiden dan oorspronkelijk gepland, en tot het westen”, zei de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper.

Volgens Esper zijn de SDF van plan om een akkoord te sluiten met Rusland en de Syrische regering. “We hebben de laatste 24 uur ook geleerd dat de SDF een deal wil sluiten met de Syriërs en de Russen om een tegenaanval tegen de Turken in het noorden te ondernemen”, aldus Esper.

Syrische regering trekt op naar het noorden

Slechts enkele uren nadat de Amerikaanse terugtrekking werd aangekondigd door Esper, maakte de SDF bekend dat er inderdaad een akkoord werd gesloten met de regering van Bashar al-Assad. “Om deze agressie te voorkomen en het hoofd te bieden, is er een akkoord bereikt met de Syrische regering […] zodat het Syrische leger zich langs de Syrisch-Turkse grens kan inzetten om de SDF te helpen”, klinkt het.

Het Syrische staatspersagentschap SANA kondigde aan dat de Syrische regering troepen naar het noorden van het land stuurde om “de Turkse agressie te confronteren”. Zo werd aangekondigd dat het Syrische leger onder meer Kobani, Manbij en al-Hasakah binnentrekt.