Het Zuid-Amerikaanse Argentinië heeft de populistische Alberto Fernandez gekozen als de nieuwe president van het land. Argentinië worstelt met economische problemen en de centrale bank in Argentinië ziet niet direct snelle oplossingen voor de problemen, meldt Reuters. Maar Fernandez belooft een toekomst van meer gelijkheid aan de Argentijnen.

Argentinië, de tweede grootste economie van Latijns-Amerika, heeft een nieuwe president. Zondag kozen de burgers van het Spaanssprekende land een kandidaat met een peronistische achtergrond, in de hoop om de economische welvaartsproblemen die het land ervaart, te tackelen. Fernadez is lid van de Partido Justicialista, de partij van oud-president Juan Perón en als dusdanig onderdeel van de Todos-coalitie. Peronisten worden vaak geclassificeerd als (links)populisten, maar vertegenwoordigen volgens henzelf een ‘Derde Weg’ tussen kapitalisme en socialisme.

Argentinië: Peronist Fernandez brengt hoop, maar zijn uitdagingen zijn groot

Fernandez kwam samen op met Cristina Fernandez de Kirchner, de peronistische oud-presidente, en won een stevige overwinning (met 48,1% van de stemmen) tegen de liberaal-conservatieve huidige president Mauricio Macri (40,4%). De overwinning veroorzaakte een euforie in hoofdstad Buenos Aires, met voorstanders die veelvuldig claxonneerden in hun wagens en een massa volk die trok naar de Chacarita-buurt, waar het officiële overwinningsfeest werd gehouden. 

Tijdens Fernandez’ speech voor zijn fans en supporters zei de verkozen leider dat hij zich wil engageren voor een meer gelijk Argentinië. “We gaan het Argentinië zijn dat we verdienen, want het is onwaar dat we veroordeeld zijn om dit Argentinië te blijven”, zo citeert Reuters Fernandez. “We gaan de wereld betreden met waardigheid. De staat is terug in handen van het volk!”

Macri, de rivaliserende kandidaat en huidig president, gaf zijn verlies toe en nodigde Fernandez uit voor ontbijt vandaag, om de transitie te starten. De populistische verkiezingsoverwinning werd echter opgevolgd door een nieuwe beleidswijziging vanwege de centrale bank. Het nieuwe maximum om dollars aan te kopen via een bankrekening is thans 200 dollar en 100 dollar met cash. De vorige limiet was 10.000 dollar. De bedoeling van deze wijziging is om de Argentijnse peso te stabiliseren en het lands buitenlandse valutareserves niet te draineren. Het nieuws toont aan hoe groot de economische uitdagingen zijn van Fernandez.