Vandaag was de Duitse kapitein Carole Rackete van de linkse Sea-Watch-ngo te gast in het Europees Parlement (EP) voor de commissie (LIBE). Daar kreeg de activiste, die met haar schip illegale migranten opvist voor de kust van Libië en ze afzet in Europa, luid applaus waaronder ook vanwege kersvers Europarlementslid Kris Peeters (CD&V). Niet iedereen was echter even tevreden met Rackete haar acties. ‘Freshman’-Europarlementariër Tom Vandendriessche, van het rechtse Vlaams Belang, verweet de Duitse “van deel uit te maken van een crimineel netwerk [dat werkt als] handlanger van de mensensmokkel”. Verder zei Vandendriessche dat ze niet hoorde in het EP, “maar in de cel.”

Eerder afgelopen zomer meerde Rackete met haar Sea Watch 3-schip aan in Italië in strijd met overheidsbevelen. Bij dat voorval werd een schip van de Italiaanse kustwacht geramd. Rackete haar schip zat vol met illegale migranten, waarbij drie zware criminelen. Toch kon de activiste in het EP rekenen op – bij sommigen zelfs staand – applaus, zo rapporteert ook de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung en blijkt uit gsm-beelden van Vandendriessche zelf. Bij de enthousiaste parlementsleden ook Kris Peeters (CD&V), al blijft die laatste wel zitten.

Rackete gelauwerd door dezelfde politici die ze verwijt: “U maakt deel uit van een crimineel netwerk”

Nochtans had Rackete vooral verwijten in petto. Dit aan het adres van de Europese politici die hun humanitaire verantwoordelijkheden met betrekking tot Libië zouden ‘externaliseren’. Dat is een referentie aan de samenwerking met Libië tegen illegale mensensmokkel en het aan banden leggen van de ngo’s actief in de zee-regio, die volgens tegenstanders fungeren als ferrydiensten voor illegale transitmigranten van Afrika naar Europa.

De meerderheid van de commissieleden bleek Rackete echter gelijk te geven, maar hier en daar klonk ook (felle) kritiek. De meest scherpe was allicht die van EP-lid Vandendriessche. “Mevrouw Rackete, u drong zonder toestemming en met geweld een Italiaanse haven binnen. Met een schip vol illegalen”, zo stak Vandendriessche zijn donderpreek af. En “wie zat er eigenlijk op uw schip? Onder andere drie criminelen die baas waren van een gevangenkamp in Libië. Daar zouden ze zich schuldig gemaakt hebben aan moord, verkrachting en mishandelingen.”

“U kunt een ander migratiebeleid willen, maar dat hoort u via de democratische weg te doen. Via de parlementaire democratie. Maar dat doet u niet. U respecteert de wet niet, maar verkiest de weg van het geweld”, klonk het verder. “U maakt deel uit van een crimineel netwerk dat we niet anders kunnen omschrijven als handlangers van de mensensmokkel. Daarom hoort u eigenlijk niet hier te zijn, maar in de cel.” Vandendriessche wees er ten slotte nog op dat met een open-grenzen-beleid de migranten zullen blijven komen en er doden op de zee zullen blijven vallen.