Reeds een half jaar geleden nam het parlement een wet aan rond minimale dienstverlening tijdens stakingen in gevangenis. Dit na jarenlang tikken op de vingers vanwege mensenrechtenorganisatie omwille van de vaak onaangename omstandigheden voor gedetineerden wanneer er gestaakt wordt. Met de minimale dienstverlening zouden gevangenen zich zo bijvoorbeeld wel kunnen douchen, maar daar trekken de stakende cipiers zich in Antwerpen nu weinig van aan. Daar moeten de gevangenen al 12 dagen lang in hun cel blijven, zo schrijft de Gazet van Antwerpen.

De vakbonden verzetten zich immers tegen de minimale dienstverlening, want dit zou immers het stakingsrecht uithollen. Nochtans heeft het parlement in maart een wet gestemd die bepaalt dat er bij een staking een minimum van cipiers aan de slag moet blijven. Hiervoor moest in elk detentiecentrum een plan worden uitgewerkt met de bonden.

Gevangenisstaking Antwerpen: Vakbonden hopen alsnog parlement en regering te omzeilen

“Maar tijdens deze overlegcomités zijn de syndicale organisaties in geen enkele gevangenis komen opdagen”, zo schrijft Serge Rooman, gevangenisdirecteur in Merksplas, in een open brief via de Gazet van Antwerpen. “Een nationaal order, hoort men de lokale vertegenwoordigers zeggen. Kortom, een nationale syndicale strategie om dit niet te bespreken.”

De bedoeling zou zijn om via dit dwarsliggen de minimumbezetting alsnog te voorkomen. “Het is een aantasting van het stakingsrecht. Het wordt hier helemaal anders ingevuld dan bijvoorbeeld bij de NMBS. Daarom hebben we met de drie bonden afgesproken: we doen er niet aan mee”, geeft Eddy De Smedt (VSOA) toe. Bij de regering verwijst men echter naar het primaat van de politiek. “De minimale dienstverlening is gestemd, en móet in werking treden”, zo klinkt het kordaat op het kabinet van justitieminister Koen Geens (CD&V). 

In ieder geval zitten de gedetineerden in de Antwerpse gevangenis met de gebakken peren en is het er stinken geblazen. Ze mogen reeds 12 dagen lang hun cel niet uit en mogen zich dus ook niet douchen. De regering waarschuwt echter: Er is in augustus reeds een KB opgemaakt in navolging van de wetsstemming in maart en een tweede KB volgt binnenkort. Wie de wetgeving overtreedt, zal gesanctioneerd worden.