De Blauwe Moskee in Amsterdam Nieuw-West wil als eerste moskee in de Nederlandse stad met luidsprekers oproepen tot het gebed. Dat schrijft Het Parool. De organisatie hoopt daarmee naar eigen zeggen “een bijdrage [te] kunnen leveren aan het normaliseren van de islam in de […] wereldstad Amsterdam”.

“De Blauwe moskee wil de oproep tot het gebed via speakers hoorbaar maken op de vrijdagen. Dit besluit hebben wij genomen omdat we denken dat we hiermee een bijdrage kunnen leveren aan het normaliseren van de islam in de mooie prachtige wereldstad Amsterdam”, klinkt het in een Facebook-bericht.

“Islamitische tradities normaliseren”

Volgens hoofdimam Yassin Elforkani zullen acties zoals de oproep tot het gebed de islam meer laten opvallen in de publieke ruimte. Bijgevolg zouden andersdenkenden wennen aan de islam en zou er minder onrust ontstaan, is de redenering. “Wij willen hiermee niet provoceren, maar proberen de islamitische tradities juist te normaliseren”, zegt Elforkani tegen Het Parool.

“Door het internationale terrorisme associëren mensen ‘Allahoe akbar’ toch met geweld of ellende, terwijl veel bezoekers van onze moskee het juist als iets meditatiefs ervaren. De azan kan eraan bijdragen dat de islam eindelijk als iets normaals wordt gezien in Nederland”, zegt Elforkani.

Wilders: “Imperialistisch geblèr”

Niet iedereen is opgezet met de plannen van de Blauwe Moskee. Geert Wilders (PVV) heeft het over “imperialistisch geblèr dat het streven naar de ondergang van onze vrije, open samenleving aankondigt”. “No way”, tweet Thierry Baudet (FvD).

Kees van der Staaij (SGP) vindt “een wat bescheidener manifestatie in de openbare ruimte alleszins redelijk”, omdat de oproep niet past bij de Nederlandse culturele gebruiken en omdat “Allahoe akbar” ook soms geroepen wordt door moslims die “mensen de keel afsnijden“.