Het zit er weer bovenarms op bij Open Vld Gent. Na de heisa rond Geert – Nights in Bangkok – Versnick en de opzij geschoven ex-schepen Christophe Peeters veroorzaakt nu ook de plotse komst van Louis Verhofstadt – zoon van – voor onrust binnen de blauwe partij. Bij de trouwe militanten wordt immers gevreesd dat hij over hen heen zal springen naar een topplaats op de kieslijsten, zo schrijven De Gentenaar en De Standaard. Eerder werd hij uit het niets verkozen als bestuurslid voor de onderafdeling Open Vld Gent-Centrum en stelde hij zich ook kandidaat voor het bovenliggende bestuur van Open Vld Gent, mét de uitgesproken steun van burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld).

Bij Open Vld in Gent wordt er de afgelopen dagen over weinig anders gepraat dan Louis Verhofstadt, de zoon van ex-premier en Europarlementslid Guy Verhofstadt. Zo’n naam kan immers tellen. Schijnbaar vanuit het niets werd hij naar voren geduwd als bestuurder van de Open Vld Gent-Centrum en nu wil hij zich ook kandidaat stellen voor het bestuur van Open Vld Gent.

Louis Verhofstadt is 26 en studeert nog na ‘moeilijke periode’, maar misschien biedt de politiek wel een mooie toekomst?

“Mijn papa wist niet eens dat ik kandidaat was”, benadrukte Verhofstadt Jr. echter in Het Laatste Nieuws dit weekend. En ook in De Standaard maandag: “Het is helemaal niet de bedoeling dat ik op een lijst ga staan. Dat vraagt men mij ook niet.” Of dit nu de start betekent van een politieke loopbaan, wil hij dus niet gezegd hebben. “Ik weet nog niet eens wat ik ‘s middags ga eten, laat staan wat ik over vijf jaar ga doen. Ik ben nog zoekende, zoals zoveel jongeren.” Louis Verhofstadt is thans bijna 26 jaar oud, woont bij zijn ouders in centrum Gent en studeert nu fiscaliteit na eerdere mislukte rechten- en handelswetenschappenstudies. Hij wil na ‘dit moeilijk parcours’ zichzelf “eerst voldoende ontwikkelen als individu, ongeacht [de] familienaam”.

De hele affaire veroorzaakt in ieder geval ‘nervositeit’, noteert ook De Gentenaar. Een aantal van de liberale ‘ancien’-jongeren vrezen ervoor dat de Verhofstadt-telg nu wordt klaargestoomd om in 2024 een goeie plek op de Oost-Vlaamse kieslijst in te nemen. De steun van burgemeester De Clercq – zelf kleinzoon van oud-minister wijlen Willy De Clercq – heeft de jonge Verhofstadt in ieder geval al. “Ik ken Guy en dus ook zijn zoon heel goed”, aldus de jonge burgervader. “Ik ken hem als een fiere Gentenaar en fiere liberaal. Ik ben altijd blij als jonge mensen zich bij ons engageren.”

Opmerkelijk: Wie ook kandidaat-bestuurslid is, is Geert Versnick (63). De voormalige provincie-gedeputeerde voor Open Vld moest in 2017 opstappen na uitgebreide heisa rond zijn persoon. Onder meer provinciale beleggingen bij sjoemelbank Optima, een verdacht etentje met bouwpromotoren en een bizarre reis naar Bangkok op kosten van provincie Oost-Vlaanderen, waren hierbij een probleem. Een aantal Gentse liberalen vragen zich dan ook af waarom Versnick niet de eer aan zichzelf houdt. In juni dit jaar werd de liberale veteraan echter nog aangeduid als ereschepen door het schepencollege en de gemeenteraad.

Lees ook:

Verhofstadt vijfde grootste bijverdiener van Europees Parlement