De 19-jarige Youssef A. heeft een werkstraf gekregen omdat hij na zijn rijexamen de examinator omver probeerde rijden. Dat meldt ATV. De allochtone jongeman deed dat omdat hij voor de derde keer niet slaagde voor zijn examen. Er werd een celstraf van 3 jaar geëist voor poging doodslag, maar de rechter minimaliseerde dat tot ‘bedreiging’. 

Op 21 februari eerder dit jaar legt de 19-jarige Youssef A. voor de derde keer zijn praktijkexamen af om zijn rijbewijs te behalen. Na afloop krijgt hij te horen dat hij opnieuw niet geslaagd is, maar daar laat Youssef het niet zomaar bij. Hij eist van de examinator meteen een nieuwe kans.

Examinator ontsnapt aan de dood

Wanneer de examinator hem uitlegt dat hij daarvoor een nieuwe afspraak moet maken, reageert Youssef woedend. Vervolgens stapt de examinator uit de wagen, maar dat was niet naar de zin van Youssef die hem nog een lesje wilde leren. Met zijn vader in de wagen rijdt Youssef op dat moment met gierende banden achteruit, knalt hij tegen een afzettingsbord, en rijdt hij vervolgens aan hoge snelheid in de richting van de examinator. Die kon nog net op tijd wegspringen en erger voorkomen. 

Vanochtend verscheen Youssef voor de correctionele rechtbank van Antwerpen en moest hij zich verantwoorden voor zijn gedrag. De procureur zag poging doodslag in de acties van Youssef en eiste een gevangenisstraf van drie jaar. “Uit de verschillende verklaringen blijkt wel dat beklaagde het slachtoffer ernstig bedreigd heeft met zijn agressief rijgedrag, door met zijn wagen aan hoge snelheid zijn richting uit te rijden.”

Volgens de rechter was die kwalificatie echter te zwaar. Die minimaliseerde de feiten tot ‘bedreiging met gebaren of zinnebeelden’. Daarvoor werd Youssef uiteindelijk veroordeeld tot een werkstraf van 150 uren en een geldboete van 400 euro.