Een Albanese moordenaar is na 14 jaar voortvluchtigheid eindelijk gevat. Hij schoot destijds een kalasjnikov leeg in een café in het Albanese Lac. Hierbij vielen één dode en vijf gewonden. De man leefde hierna bij zijn ex-vrouw en kinderen in Schilde, in de provincie Antwerpen, zo schrijft de Gazet van Antwerpen.

Gjon Menga werd bijna 15 jaar geleden veroordeeld. De Albanese overheid vaardigde na zijn veroordeling een internationaal aanhoudingsbevel uit, maar de ‘kalasjnikov-killer’ wist bijna 15 jaar lang op vrije voeten te blijven en dook onder bij zijn ex-vrouw en kinderen, die in Schilde wonen.

‘Kalasjnikov-killer’ volgens advocaat bang van vendetta-cultuur in Albanië

De man is thans aangehouden door het Antwerpse gerecht. Hij wordt normaliter uitgeleverd aan Albanië. Die beslissing ligt nu in de handen van justitieminister Koen Geens (CD&V).

Menga zijn advocaten vrezen echter voor het leven van hun cliënt. “Hij ontkent de feiten te hebben gepleegd”, aldus meesters Jorgen Van Laer en Sanne De Clerck in de Gazet van Antwerpen. “Bovendien hebben we getracht de uitlevering tegen te houden, omdat we ervan overtuigd zijn dat het leven van de client in gevaar zou komen mocht hij aan Albanië worden uitgeleverd. Zelfs in de Albanese gevangenissen is hij niet veilig. In Albanië bestaat er bloedwraak en de kans dat familieleden of vrienden van het slachtoffer hem zouden ombrengen als vergelding, is vrij groot.”

Bepaalde Europese landen of regio’s zoals Albanië of Corsica kennen tot de dag van vandaag het gebruik van de vendetta of bloedwraak. Dat is een soort van stammenrechtstraak die in een oneindige cyclus (een bloedvete) van dodelijk geweld kan resulteren. Als een vermoord persoon in een clan immers niet wordt gewroken, verliest de getroffen familie of stam haar maatschappelijke eer (in Turks ook wel sjeref, in Arabisch sharaf genoemd). In principe is bij de tweede dode dan ‘de kous af’, maar wanneer men de tweede moord als onterecht acht of de tweede gedode persoon een hogere maatschappelijke positie had, kan een bovengenoemde bloedvete of cyclus van dodelijk geweld ontstaan.