Woensdag is de Turkse overheid gestart met haar nieuwste militaire operatie in Syrië. Turkse tanks rolden gisterenavond over de grens heen en in het Koerdische SDF-gebied, in het noord-oosten van het land. Dit terwijl Turkse vliegtuigen bombardementen uitvoerden. De Turkse staat beweert dat hun grond- en luchtoffensief al 109 “terroristen” hebben gedood. Bij de doden zijn ook al minstens twee Syrische christenen, zo meldt NBC. Ook bij ons schreeuwen Midden-Oosterse christenen om aandacht en hulp voor hun geloofsgenoten in de regio.

Te midden van de conflicten tussen de Turkse strijdkrachten en de SDF-troepen – de Koerdisch-gedomineerde milities die het noord-oosten van Syrië controleren – vallen ook slachtoffers van een derde groep: Oosterse christenen uit de regio. Verschillende berichten zijn reeds binnengekomen over fataliteiten, Oosterse christenen die in Vlaanderen wonen trekken evenzeer na gesprekken met hun contacten in de regio aan de alarmbel.

Gebruikt YPG (SDF) christenen als ‘menselijk schild’ om meer tegenstanders van de Turkse agressie te scheppen?

Al meer dan honderd doden zijn in enkele uren gevallen sinds de aanvang van de Turkse militaire operatie in noordoostelijk Syrië. Dat meldt tenminste Ankara zelf. Turkije spreekt nu al van een militair succes, maar het SDF en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten spreken dit tegen. Koerdische troepen zouden de Turkse aanvallen afgelopen nacht immers hebben afgeslagen. In ieder geval zijn al veel mensen gestorven. Volgens de Turkse staat zijn dus “109 terroristen tot nu toe gedood”, het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten spreekt dan weer over 16 dodelijke SDF-slachtoffers.

Zeker ook twee Syrische christenen zouden gedood zijn tijdens de luchtaanvallen, meldt NBC. Jakob Kürüm, een Syrisch-Vlaamse christen uit Mechelen, sprak via het net met een van zijn geloofsgenoten uit Kamishli, die beweert dat zijn drie kinderen zijn overleden bij Turkse bombardementen en zijn vrouw in een coma ligt. De gemeenschap roept de Europese overheden op om in actie te schieten om deze vijandigheden te beëindigden. Veel van de christelijke dorpen in de regio zouden inmiddels zijn leeggemaakt.

Bepaalde Assyrische media beweren zelfs dat de Koerdische en extreemlinkse YPG-rebellen, die tot het SDF behoren, christenen gebruiken als levend schild in Kamishli. Het Turkse vuur zou dan dienen “om christelijke slachtoffers als propaganda” te gebruiken.