De mannen van Afrikaanse origine die vorig jaar twee Nederlandse jonge vrouwen verkrachtten hebben strafvermindering gekregen van het hof van beroep in Antwerpen. Dat meldt ATV. Eén van hen werd zelfs volledig vrijgesproken voor de groepsverkrachting. 

De feiten dateren van maart 2018 en vonden plaats in Antwerpen. Twee vrouwen uit Nederland (21 en 22) gingen er op citytrip en leerden bij het uitgaan vier mannen van Afrikaanse afkomst kennen. Twee van hen gaven de jonge vrouwen een lift terug naar hun hotel, maar hadden slechte bedoelingen. Ze stalen de sleutel van de vrouwen en lieten achteraf ook hun vrienden binnen, waarna werd overgegaan tot de verkrachting van de twee vrouwen.

Strafvermindering van hof van beroep Antwerpen

Voor de rechtbank van eerste aanleg kregen de groepsverkrachters allemaal een celstraf van vijf jaar, waarvan 45 maanden effectief. Die straf zou dus betekend hebben dat de mannen effectief naar de gevangenis moesten. De Afrikaanse mannen besloten het daar echter niet bij te laten en gingen in beroep. Met succes, zo blijkt nu. 

Het Antwerpse hof van beroep gaf alle groepsverkrachters immers een serieuze strafvermindering. Het effectieve gedeelde van hun celstraf werd van 45 maanden naar 36 maanden gebracht. Daardoor hebben ze een celstraf van 3 jaar of minder en kunnen ze hun straf mogelijks uitzitten onder elektronisch toezicht en met een enkelband.

Eén van de Afrikaanse mannen werd voor het hof van beroep in Antwerpen zelfs volledig vrijgesproken voor de groepsverkrachting. In eerste aanleg kreeg hij nog een celstraf van 5 jaar, maar hij ontkende effectief seksueel contact te hebben gehad met de vrouwen. Het hof van beroep ging daarin mee en sprak hem vrij.