De VRT moet meer besparen dan aanvankelijk gedacht. De socialistische vakbond ACOD zegt nu zelfs via BELGA dat er 250 jobs op de helling staan. Het is echter nog maar te bekijken of het zo’n vaart zal lopen. In 2020 moet de VRT immers maar 2,4 miljoen euro inleveren, op een volledige toelage van 270-280 miljoen euro, geen gigantisch bedrag dus. Tegen 2024 zal er echter wel 12 miljoen euro moeten ingeleverd worden.

De socialistische vakbond ACOD is bang. De VRT, die elk jaar een een slordige 280 miljoen euro belastinggeld opslokt, gaat immers moeten inleveren. Volgens de begrotingscijfers gaat het om 2,4 miljoen euro in 2020, jaarlijks oplopend tot 12 miljoen euro in 2024″, zo jammert VRT-CEO Paul Lembrechts, die een paar weken geleden nog vroeg om een dotatiegroei van 10 procent. “We zijn erg geschrokken van wat we gelezen hebben over de besparing die de VRT opgelegd krijgt, en begrijpen dat de onrust hierover binnen de VRT en de mediasector groot is.”

Zaait ACOD paniek rond financieel nieuws VRT?

Volgens ACOD staan er 250 nu jobs op de helling. “We zijn al twaalf jaar aan het besparen. Jaar na jaar werden we efficiënter en flexibeler. De ondergrens is bereikt”, zegt ook VRT-woordvoerder Bob Vermeir. Dat is echter niet volledig waar. “De overheidssubsidies stegen van
267,2 miljoen euro in 2016 naar 286,6
miljoen euro in 2017, wat 19,4 miljoen
euro hoger is”, zo staat letterlijk te lezen in het VRT-jaarverslag van 2017. 18,3 miljoen hiervan werd evenwel gebruikt om eenmalig het pensioenfonds aan te vullen. In 2018 kreeg de VRT dan weer 270,1 miljoen euro van de staat, 16,5 miljoen minder dan in 2017, maar nog steeds 3 miljoen meer dan in 2016.

Bovendien is ‘de ondergrens’ allicht ook nog echt niet bereikt. In 2018 was het opkopen van externe producties zo goed voor 18,29% van de totale VRT-inkomsten (de minimumnorm is 15 procent). Dat is goed voor 60,6 miljoen euro en nog eens 15,47 miljoen als ook de bestedingen in de facilitaire sector (decors, klankploegen, enzoverder) worden meegeteld. Daarmee is de VRT Europese koploper qua aanschaf externe producties, zo schrijft de openbare omroep zelf in haar 2018-jaarverslag.

Het meeste geld ging weliswaar echter naar het personeel van de VRT. In 2018 had de VRT maar liefst 2.094,9 VTE’S of voltijds equivalenten. Daar komt dan ook nog eens een hoop uitzendkrachten bij, in arbeidstijd gemiddeld 2.212 werkdagen per maand van 2018. Dat alles was vorig jaar goed voor het opgebruiken van 41,73% of 178 miljoen euro. De VRT mag maximaal 43,25% van haar inkomsten aan personeel uitgeven.

Mediaminister Dalle: “Duidelijk dat de VRT een efficiëntie-oefening moet uitvoeren”

VRT-woordvoerder Vermeir stelt evenwel dat er volgend jaar nog niet extra zal gesneden worden in personeel en aanbod. Natuurlijke afvloeiingen moeten een en ander kunnen opvangen. “Het is duidelijk dat er ook bij de VRT een efficiëntie-oefening moet doorgevoerd worden”, reageert kersvers Vlaams mediaminister Benjamin Dalle (CD&V). “Maar we kijken in eerste instantie naar pensionering en wie we op die manier niet kunnen vervangen.”

Bij de linkse oppositie zijn ze echter kwaad. “Ik zie sinds 2014 een duidelijke intentie van de vorige en huidige regering om de VRT te kortwieken tot een kleine, irrelevante zender”, zo reageert Vlaams Parlementslid Katia Segers (sp.a) via BELGA op het nieuws. “Daar zal de Vlaamse kijker, luisteraar en mediagebruiker de dupe van worden. Er zal immers minstens in het aanbod moeten gesneden worden.”

Maar ook in dat aanbod is nog heel wat vet. De VRT controleert immers zo meer dan 60% van de radiomarkt, beconcurreert de openbare omroep private zender VTM op ‘Eén’ met ontspanningsprogramma’s als ‘Thuis’ en ‘FC De Kampioenen’, en speelt het met nieuwswebsite ‘VRT NWS’ (voorheen ‘deredactie.be’) ook agressief mee in de online arena van internetverslaggeving. In dat laatste product zou al evenwel sowieso moeten geknipt worden, bleek eerder deze maand

Lees ook:

Knip, knip: Jambon I snoeit duchtig in VRT (NWS)

Begroting Jambon I bekend: Spaarschaar snoeit 2,2 miljard