In het Duitse Halle, in de deelstaat Sachsen-Anhalt, zijn deze namiddag zeker twee mensen gedood. Dat meldt de politie. Er vond een schietpartij plaats aan een synagoge. Een man gekleed in kaki-militaire outfit zaaide dood en verderf met een tweeloopsgeweer, zo blijkt uit beelden. Er was eerder sprake van mogelijke daders, maar dat lijkt niet te kloppen. Beelden tonen een blanke dader.

“Volgens de eerste bevindingen werden twee mensen gedood in Halle”, zo meldt de plaatselijke politie op Twitter. Er zouden ook meerdere gewonden zijn. De motieven van de dader(s) zijn nog niet bekend, maar Joodse (gebeds)plaatsen zijn in het verleden al zowel door neonazi’s als door islamistische terroristen geviseerd. “Een persoon werd opgepakt” omstreeks 13u30.

Nazistische aanslag? Ordediensten nog volop in de weer

De Duitse televisiezender Mitteldeutsche Rundfunk (MDR) meldde immers dat een handgranaat op een joodse begraafplaats werd gegooid, maar dit bleek in een pittazaak te zijn. De vrouw, die het tweede dodelijke slachtoffer is, werd neergeschoten op straat nabij die begraafplaats.

In de synagoge nabij de pittazaak waren veel mensen aanwezig – vandaag is het de joodse feestdag Jom Kipoer – maar de dader zou het gebedshuis niet hebben kunnen binnendringen. “De veiligheidsvoorzorgen aan de ingang hebben stand gehouden tijdens de aanval”, aldus Max Privorotzki, voorzitter van de Joodse gemeenschap in Halle. De aanslagpleger zou dan maar het vuur op passanten geopend hebben. De slachtoffers zijn een man en vrouw, die zich hadden verscholen in een pittazaak. De man werd gedood in de zaak, en de vrouw zoals vermeld op straat.

Meerdere beelden zijn intussen in omloop. Deze beelden, en het gedrag en de uitrusting van de schutter wijzen – voorlopig voorzichtig – in de richting van een extreemrechts, nazistisch motief. De gefilmde dader lijkt ook blank te zijn. Tot de ordediensten meer informatie hebben, blijft de zaak echter voer voor speculatie.