De politie kan meer dan 2.800 mensen in ons land linken aan een tiental “rechts-extremistische organisaties” die worden opgevolgd. Dat brengt De Tijd na een parlementaire vraag van PS-Kamerlid Daniel Senesael aan binnenlandminister Pieter De Crem (CD&V). Over welke organisaties het precies gaat, wordt echter niet meegegeven, al maakt een veiligheidsbron wel gewag van Schild & Vrienden. In ieder geval achten de veiligheidsdiensten het ook in België mogelijk dat een ‘lone actor’ of ‘lone wolf’ uit deze rangen een aanslag pleegt, zoals bij de nazistische terreuraanslag eerder deze week in Halle, Duitsland.

Woensdag pleegde Stephan Balliet een mislukte aanslag op een synagoge in Halle. Toen hij niet in het joodse gebedshuis kon binnendringen, doodde hij twee mensen in een pittazaak, waarna hij gevat werd. Zijn intenties waren echter om een bloedbad aan te richten tijdens de joodse feestdag Jom Kipoer. Balliet handelde echter hoogstwaarschijnlijk alleen en was niet georganiseerd. De Belgische veiligheidsdiensten achten zo’n geïsoleerd scenario daarom ook hier mogelijk.

Ook Schild & Vrienden bij door politie gevolgde groepen

“Dat is ook bij ons het grootste gevaar wat rechts-extremisme betreft: een lone actor die zich laat gebruiken of misbruiken door een ideologie om ook hier toe te slaan”, zo vertelt een veiligheidsbron van De Tijd. “Ik wil geen onheilsprofeet zijn, maar gisteren was het Halle, morgen kan het Amsterdam of Antwerpen zijn, of om het even waar.” De antisemitische aanslag in Halle vond echter plaats in Oost-Duitsland. In West-Duitsland, net als bij ons, worden joodse plaatsen sterker beveiligd door de politie.

Vorig jaar stonden in de databanken van de politie 2.848 mensen gekoppeld aan rechts-extremistische organisaties die voorkomen op de lijst met ‘te volgen groeperingen en fenomenen’. Dat is een lijst die de minister van Binnenlandse Zaken elk jaar goedkeurt op voorstel van de federale politie, het antiterreur-analyseorgaan OCAD en de andere inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Het risico op een aanslag vanuit deze groep dient echter niet overschat te worden. De lijst is immers onderscheiden met de terreurlijst van potentiële aanslagplegers. Amper zeven van de bovenstaande 2.848 rechtsextremisten staan ook op OCAD-lijst waar honderden jihadisten op staan.

Het valt evenwel op dat het gros van de gevolgde extremisten Nederlandstalig zijn. De politie volgt zo’n tiental ‘rechtsextremistische’ groeperingen in ons land, waarvan enkel drie in Franstalig België. Over welke organisaties het dan precies gaat, wordt niet gezegd door minister De Crem, maar de veiligheidsbron van De Tijd haalt wel Schild & Vrienden aan, de rechtsnationalistische jongerenorganisatie rond Kamerlid Dries Van Langenhove.