Een peiling die Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL en Le Soir lieten uitvoeren, belooft weinig goeds voor de bijna gevormde Vlaamse Regering. N-VA, CD&V en Open Vld verliezen hun meerderheid van 26 mei. Vlaams Belang springt met 24,9% over de N-VA en wordt zo de grootste partij van Vlaanderen.

Met net geen 48% verliezen de drie Zweedse partijen hun meerderheid in het Vlaams Parlement. Op 26 mei konden N-VA, CD&V en Open Vld echter nog op de steun van meer dan 53% van de Vlaamse kiezers rekenen. Vooral de CD&V komt gehavend uit de nieuwe peiling. De christendemocraten verliezen bijna 4 procentpunten. De liberalen daarentegen kunnen met 13,3% hun resultaat van de afgelopen verkiezingen wel bevestigen.

Vlaams Belang wordt de grootste 

Een andere opvallende vaststelling is dat de rechts-nationalistische partij Vlaams Belang als grootste partij uit de peiling komt. Mochten er nu verkiezingen worden gehouden, zouden Tom Van Grieken en co op bijna 25% van de stemmen kunnen rekenen.

Vrijdag liet Van Grieken al weten dat het zijn ambitie is om van het Vlaams Belang de grootste te maken. “Het pad dat we zijn ingeslagen, is nog maar het begin. Ik heb echt de ambitie om van Vlaams Belang de grootste partij van Vlaanderen te maken in 2024 zodat wij de stok van informateur hebben en dan denk ik dat Vlaanderen er heel anders kan uitzien”, klonk het tegenover Radio 1.

(Lees verder onder de tweet.)

Socialisten duiken onder 10%

Dat Vlaams Belang goed scoort in de peiling, is echter geen verrassing. De rechts-nationalistische partij is sinds de verkiezingen nog steeds in campagnemodus. Zo bleven ze bijvoorbeeld steevast inzetten op advertenties op sociale media. Een andere verklaring is de gemiste regeringsdeelname van het Vlaams Belang, ondanks het feit dat de partij op 26 mei de verkiezingen won.

Verder krijgt ook de sp.a zware klappen. Waar de Vlaamse socialisten op 26 mei nog net boven de 10% scoorden, zakken ze met 8,4% in de nieuwe peiling nog verder weg. De andere linkse partijen, Groen en PVDA, weten wel stand te houden.

Lees ook:

Van Grieken wil zichzelf opvolgen: “Van VB grootste partij maken”