Een teruggekeerde IS-strijder daagt de Zweedse overheid voor de rechtbank. Reden? De man, die in 2014 door Groot-Brittannië werd gearresteerd en opgesloten, beweert dat hij tijdens die periode onterecht geen werkloosheidsuitkeringen kreeg.

Bherlin Gildo was destijds één van de eerste jihadisten die vanuit Zweden naar het kalifaat afreisde. Hij werd in 2014 gearresteerd door Groot-Brittannië en beschuldigd van het bijwonen van een trainingskamp voor terroristen en het verspreiden van propaganda voor terroristische groeperingen. Zo verspreidde hij foto’s – onder meer op zijn eigen sociale media – waarop hij poseerde met lichamen van gedode soldaten.

Nog voor het tot een proces kwam, werd Gildo echter in 2015 vrijgelaten. Hij zou gevochten hebben aan de zijde van een rebellengroep, die destijds eveneens gesteund werd door de Britse inlichtingendienst. Volgens de krant The Guardian werd Gildo toen vrijgelaten omdat een rechtszaak Groot-Brittannië “in grote verlegenheid” zou brengen.

Ook Zweden vervolgde IS-strijder niet

Na zijn vrijlating keerde Gildo terug naar Zweden, alwaar hij ook zijn naam veranderde. Zoals wel vaker het geval is in Zweden, werd Gildo niet vervolgd voor misdrijven gepleegd in het Midden-Oosten. Volgens Magnus Ranstorp, een Zweedse terreurexpert, is de zaak “bizar” en blijft het onbegrijpelijk dat Gildo niet vervolgd werd in Zweden. “Hij was zeer open over zijn daden in Syrië, daarom vraag ik me af waarom Zweden geen onderzoek is gestart naar oorlogsmisdrijven”, laat hij optekenen in de tabloid Expressen. Het één en ander zou te maken hebben met lacunes in de Zweedse wet en de moeilijke bewijsgaring voor misdrijven gepleegd in het Midden-Oosten.

(Lees verder onder de tweet.)

Nu eist Gildo een bedrag van 200.000 Zweedse kronen (of meer dan 18.000 euro) van de Zweedse overheid voor de uitkeringen die hij niet kreeg tijdens zijn opsluiting in Groot-Brittannië. Daarnaast beschuldigt hij de Zweedse nationale veiligheidsdienst ook van inmenging in de wat hij noemt “onwettige vrijheidsberoving” door Groot-Brittannië. Het zou de eerste keer zijn dat een teruggekeerde IS-strijder in Zweden een schadevergoeding claimt na een vrijlating.