Zuid-Afrika wordt geteisterd door geweld tegen buitenlanders. Er vielen verschillende doden. Zwarte Zuid-Afrikanen vielen de afgelopen week bedrijven van migranten uit andere Afrikaanse landen aan.

Op zondag dreven de ordediensten in Johannesburg plunderaars uiteen met verdovingsgranaten en rubberkogels. De menigte had het gemunt op bedrijven in handen van migranten in het zakendistrict van de stad. Er vielen zeker één dode en vijf gewonden. Bij verschillende rellen en lynchpartijen zijn de afgelopen week al zeker tien mensen omgekomen. Het geweld van de afgelopen week werd beantwoord door represailles tegen Zuid-Afrikaanse bedrijven in Nigeria. Zuid-Afrika sloot op zijn beurt zijn ambassades in Nigeria.

Migranten vaker doelwit van geweld

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa (ANC) zei donderdag dat aanvallen op “buitenlanders iets totaal onaanvaardbaar is, iets dat we niet kunnen toelaten in Zuid-Afrika”. Hoewel de regering beloofde het geweld te beteugelen, lukt het niet om greep op de situatie te krijgen. Toespraken van politici die zich uitspraken tegen het geweld werden verstoord door betogers.

Zuid-Afrika trekt veel economische migranten uit de buurlanden Lesotho, Mozambique en Zimbabwe en andere landen zoals Nigeria en India aan. Zuid-Afrika kampt nog steeds met een werkloosheidcijfer van 29%. Het is niet de eerste keer dat zwarte Zuid-Afrikanen geweld gebruiken tegen migranten uit andere Afrikaanse landen.