Op het Griekse eiland Lesbos zijn afgelopen weekend zware rellen uitgebroken in één van de vele asielcentra. Dat meldt Belga. Twee mensen kwamen er om het leven in een brand. Het is niet duidelijk of de brand werd aangestoken. De spanningen lopen hoog op in de overbevolkte asielcentra op de Griekse eilanden. 

Het probleem van illegale migratie vanuit Afrika en het Midden-Oosten naar Europa sleept al jaren aan en treft vooral landen gelegen aan de Middellandse Zee, zoals Italië en Griekenland. Eenmaal aangekomen in deze landen, geldt vrij verkeer van personen en proberen de migranten op die manier door te reizen naar andere Europese landen.

De omstreden deal tussen Turkije en de EU moest daar een einde aan maken. Sinds die deal mogen migranten niet meer vrij reizen na aankomst in Griekenland. In afwachting van de afhandeling van hun asielprocedure moeten migranten nu in centra op de Griekse eilanden verblijven. Bovendien beloofde Turkije om migranten die illegaal via Turkije naar Europa kwamen terug te nemen.

Opnieuw twee doden in Grieks migrantenkamp

Maar vanwege de massale toestroom van migranten op de Griekse eilanden, zitten deze inmiddels overvol. Vandaag verblijven er zo’n 21.000 migranten in de asielcentra op de Griekse eilanden verblijven, terwijl de asielcentra er een totale opvangcapaciteit hebben van 6.338 mensen. Het eiland Lesbos bijvoorbeeld, dat een totale bevolking van 85.000 mensen heeft, huisvest vandaag meer dan 13.000 migranten. Er is een capaciteit van 3.000 mensen. 

Niet zelden ontstaan er dan ook spanningen en confrontaties tussen asielzoekers op de Griekse eilanden. Zo kwam het afgelopen weekend opnieuw tot rellen op het eiland Lesbos nadat bij twee verschillende branden in de kampen met asielzoekers minstens twee dodelijke slachtoffers vielen. Of de brand werd aangestoken, is vooralsnog onduidelijk. Het is overigens niet de eerste keer dat er doden vallen bij rellen in de Griekse migrantenkampen. 

Er moest een groot aantal politieagenten met militaire vliegtuigen vanuit Athene overgebracht worden naar het kamp om de situatie terug onder controle te krijgen. Dat lukte niet meteen, waardoor de ordediensten traangas en het waterkanon moesten inzetten om de amokmakers uit elkaar te drijven. Enkele uren later zou de rust toch terug wedergekeerd zijn in het kamp