Zeven op de tien Nederlanders vinden dat er geen islamitische scholen meer in Nederland mogen worden opgericht. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond in de nasleep van de ophef over salafistische moskeescholen.

Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat zeven op de tien Nederlanders vindt dat er geen islamitische scholen meer in Nederland mogen worden opgericht. 59 procent vindt dat alle scholen op basis van een religie moet worden afgeschaft. 

Salafistische moskeescholen

Hoewel 54 procent van de ondervraagden vindt dat de vrijheid van onderwijs belangrijk is, vindt negen op de tien ondervraagden ook dat scholen, die een onderscheid maken tussen mannen en vrouwen of zich negatief uitlaten over homoseksuelen, geen overheidssteun meer mogen ontvangen. 14 procent vindt dat de Nederlandse overheid zich niet mag bemoeien met wat er op zondagsscholen of moskeescholen onderwezen wordt.

De peiling volgt op onthullingen van Nieuwsuur en NRC, die lesmateriaal van tientallen salafistische en streng-islamitische moskeescholen in Nederland onderzochten. Daaruit bleek dat de leerlingen wordt aangeleerd dat mensen met een ander geloof of een andere levensovertuiging de doodstraf verdienen.

De kinderen zouden leren welke mensen “vijanden” of “ongelovigen”  zijn. De leerlingen krijgen bijvoorbeeld oefeningen waar ze de juiste straf voor homoseksuelen, mensen die overspel spelen, tovenaars en afvalligen moeten uitkiezen. Men kan daarbij kiezen uit zweepslagen, stenigen of doden met het zwaard.