Het Witte Huis heeft op woensdag een afschrift van het telefoongesprek tussen de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky vrijgegeven, kort nadat de Democraten een ‘impeachment’-procedure hadden opgestart tegen de president. In het telefoongesprek vraagt Trump om een onderzoek naar de familie van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. Het afschrift geeft geen blijk van een dreigement van het onthouden van militaire hulp als er geen onderzoek werd opgestart, zoals de Democraten suggereerden.

De tekst werd kort na een tweet van de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) vrijgegeven. “Zullen de Democraten zich verontschuldigen na te hebben gezien wat er over het telefoongesprek met de Oekraïense president is gezegd? Dat zouden ze moeten doen, een perfect telefoontje – ze zullen verrast zijn”, schreef Trump in de tweet.

Afschrift gesprek

Het gaat niet om een afschrift dat woord-per-woord werd opgesteld, maar het is gebaseerd op nota’s en herinneringen van diegenen die naar het gesprek geluisterd hebben. Het gesprek begint met felicitaties van Trump aan zijn pas verkozen Oekraïense collega Volodymyr Zelensky. Vervolgens schakelt Trump over naar het onderzoek naar Hunter Biden, de zoon van Democratische presidentskandidaat Joe Biden

“Er wordt veel gepraat over Biden’s zoon, dat Biden de vervolging heeft stopgezet en dat veel mensen dat willen weten, dus wat je ook kunt doen met de procureur-generaal zou geweldig zijn. Biden schepte op dat hij de vervolging stopzette, dus als je er naar kunt kijken”, zegt Trump volgens het afschrift.

“Ik wilde je vertellen over de procureur. Ten eerste begrijp ik de situatie en ik ben goed op de hoogte van de situatie. Aangezien we de absolute meerderheid in ons parlement hebben behaald, zal de volgende procureur-generaal voor 100 procent mijn persoon zijn, mijn kandidaat, die door het parlement zal worden goedgekeurd en in september als nieuwe procureur-generaal zal beginnen”, antwoordt Zelensky.

“Hij of zij zal de situatie onderzoeken, met name bij het bedrijf dat u in deze kwestie hebt genoemd. De kwestie van het onderzoek van de zaak is eigenlijk de kwestie van het herstellen van de eerlijkheid, dus we zullen daar zorg voor dragen en werken aan het onderzoek van de zaak”, klinkt het.

Trump wou dat Giuliani en Barr betrokken werden

Trump geeft in het gesprek aan dat hij wil dat zijn advocaat Rudy Giuliani en de Amerikaanse minister van Justitie William Barr betrokken zouden worden bij het onderzoek. “Ik zal meneer Giuliani je laten bellen en ik zal ook minister Barr laten bellen en we zullen het tot op de bodem uitzoeken. Ik weet zeker dat u er wel achter zult komen”, klinkt het.

Joe Biden zou er als Amerikaanse vice-president bij Oekraïne op hebben aangedrongen om de toenmalige Oekraïense procureur-generaal Viktor Shokin te ontslaan. Shokin onderzocht op dat moment het aardgasbedrijf Birisma Holdings, waar Hunter Biden een bestuursfunctie had. Volgens de toenmalige vicepresident vroeg hij om het ontslag van Shokin omwille van bezorgdheid over corruptie.

Geen melding van hulp in ruil voor onderzoek naar Biden

De Democraten beschuldigden Trump ervan druk te hebben uitgeoefend op een buitenlandse mogendheid om een politieke tegenstander te onderzoeken. Zo zou Trump de opdracht hebben gegeven om 400 miljoen dollar aan hulp aan Oekraïne te bevriezen. Dat detail zou er mede toe hebben bijgedragen dat voorzitster van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi (Dem.) de ‘impeachment’-procedure tegen Trump heeft opgestart.

Er wordt echter geen gewag gemaakt van de 400 miljoen dollar in het afschrift van het gesprek. Wel geeft Zelensky aan dankbaar te zijn voor de “grote steun op het gebied van defensie”.