Volgens PVV-leider Geert Wilders kan de Nederlandse regering vallen over de onthullingen van politieke bemoeienis in het ‘minder Marokkanen’-proces. Dat zegt hij in een interview met De Telegraaf.

Op maandag deed Geert Wilders (PVV) aangifte tegen officier van justitie Wouter Bos en advocaten-generaal Birgit van Roessel en Gerard Sta. De PVV-leider verweet de aanklagers ‘valsheid in geschrifte’. Volgens Wilders hebben zij de rechter voorgelogen over de bemoeienis van het ministerie van Justitie in het proces.

“Kabinet kan hierover vallen”

Wilders en zijn advocaat Geert-Jan Knoops willen dat et proces wordt stopgezet, gezien de politieke bemoeienis. Het gerechtshof in Den Haag wil het proces daarentegen gewoon laten doorgaan en pas later een oordeel vellen over de inmenging. Alle Nederlandse oppositiepartijen willen ondertussen zo snel mogelijk een debat houden over de zaak. De regeringscoalitie wil daarentegen niet debatteren zolang het proces loopt. 

Wilders zegt in het interview met De Telegraaf “heel boos” en “echt misselijk” te zijn geworden toen hij de e-mail las waarin ambtenaren zijn proces bespraken. Hij laat weten dat er waarschijnlijk nog aangiften zullen volgen.  “Al moet ik via civiele procedures alsnog mijn gelijk krijgen: ik ga ze helemaal gek maken. Niet uit wraak, maar om de waarheid boven tafel te krijgen”, zegt Wilders.

“Dit heeft zonder overdrijven de potentie dat het kabinet hierop valt. Honderd procent. Dit raakt de kern van onze rechtsstaat”, zegt Wilders. “Het gaat ook niet alleen meer over Geert Wilders. Het gaat over de scheiding van machten, over de vierde macht van de ambtenarij die zich al dan niet op aansturen van de politiek bemoeit met parlementariërs van de oppositie. Er ligt nu al genoeg om het proces te stoppen. Als dat inderdaad gebeurt, komt heel het kabinet in heel zwaar weer.”

‘Minder Marokkanen’-proces

Wilders sprak op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014 zijn aanhangers toe in Den Haag. Hij vroeg de aanwezigen of ze “meer of minder Marokkanen” wilden. Waarop het publiek “minder” scandeerde. “Dan gaan we dat regelen”, antwoordde Wilders toen.

Wilders werd daarop vervolgd door het Nederlandse Openbaar Ministerie op verdenking van ‘groepsbelediging’ en ‘aanzetten tot haat en discriminatie’. Wilders werd in 2011 al eens vrijgesproken voor dezelfde aanklachten. In het voorjaar eiste het OM opnieuw een boete van 5.000 euro tegen Wilders. De afgelopen maanden kwamen allerlei aanwijzingen aan het licht dat het Nederlandse ministerie van Justitie aanstuurde op en zich moeide met het proces.