Ter verdediging van de titel ‘bescherming van onze Europese manier van leven’, die door Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen (EVP) in het leven werd geroepen, vroeg EVP-kopstuk Manfred Weber zich af of critici dan liever “de Afrikaanse” of “Chinese manier van leven willen leiden”.

De nieuwe Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen (EVP) kreeg nogal wat kritiek te verduren, nadat ze de titel ‘bescherming van onze Europese manier van leven’ in het leven riep en deze aan de Griekse eurocommissaris Margaritis Schinas gaf. De functie omvat ook de verantwoordelijkheid voor het migratie- en asielbeleid van de Europese Unie. Volgens critici zou de titel impliceren dat migranten een gevaar voor de Europese manier van leven vormen.

“Wil er iemand de Afrikaanse manier van leven leiden?”

Het Duitse EVP-kopstuk Manfred Weber – die tijdens de verkiezingen ‘Spitzenkandidaat’ was van de christendemocraten – verdedigde de titel. “Wij verdedigen de titel, wij vinden het een goede titel. Is er iemand in de kamer die de Chinese manier van leven wil leiden? Is er iemand in de zaal die de Afrikaanse manier van leven wil leiden? Of de Amerikaanse manier van leven”, vroeg Weber. “Ik wil de Europese manier van leven leiden.”

Het idee van de bescherming van de ‘Europese manier van leven’ was al een belangrijk onderdeel van de campagne van Weber tijdens Europese Parlementsverkiezingen. In dat opzicht lijkt von der Leyen dus gewoon het campagnethema van Weber te hebben overgenomen. 

“We moeten niet toestaan dat de rechtsextremisten zoals Le Pen in Frankrijk het debat over de Europese manier van leven doorkruisen, het is ons debat, het is een christendemocratisch debat, het is een debat van socialisten, van liberalen”, zei Weber dinsdag. “Wij moeten het definiëren, niet de extremisten.”